Zeci de voluntari au muncit încă un weekend la morile de apă de la Rudăria / FOTO

morile de apă

Câteva zeci de voluntari au răspuns și de această dată apelului Asociației Acasă în Banat și au venit la Rudăria – Eftimie Murgu, să dea o mână de ajutor la morile de apă. Una are de acum acoperiș nou, iar moara din Țarină a fost recuperată, după zeci de ani în care n-a putut fi folosită.

A doua etapă a proiectului „Hai la Rudăria!” a adunat, în weekend, la Eftimie Murgu (Rudăria), peste 50 de voluntari. De această dată, s-a lucrat îndeosebi la marcarea si amenajarea traseului, în special porțiunea din vatra satului, mai puțin cunoscută vizitatorilor. Voluntarii au intervenit și moara din Țarină, nefuncțională de niște ani. „Pe lângă defrișarea vegetației pe traseul care duce la aceasta, a fost construită o punte peste pârâul Ilochii. A fost reparat stăvilarul și a fost curățat canalul de aducțiune a apei. Totul, pentru ca moara să poată fi repusă în funcțiune”, spune Radu Trifan, de la Acasă în Banat.

Urmează etapa a treia

S-a lucrat cu spor și doar căldura extremă a temperat cât de cât avântul voluntarilor. Moara Vlagioanea are acum acoperiș nou, din șindrilă de gorun. Primarul Reșiței, Ioan Popa, s-a ținut de promisiunea făcut în luna mai și a asigurat șindrila necesară pentru această operațiune. Pe malul stâng al Rudăriei a fost curățat traseul, s-a făcut, din nou, curățenie și au fost pietruite zonele din jurul a două mori. La morile de pe Cheile Rudăriei au fost vopsite balustradele și a fost amenajată moara Batolea.

A început, de asemenea, marcarea traseului, urmând ca în etapa a treia să fie instalate indicatoare și hărți pentru turiști. Primarul Mihai Otiman și viceprimarul Dionisie Suta s-au implicat și ei în acțiune, iar localinicii i-au găzduit și i-au omenit pe voluntari în cele trei zile pe care le-au petrecut în sat.

Proiectul „Hai la Rudăria!” este finanțat de Fundatia Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale. Etapa a treia va avea loc în toamnă și, dacă vreți să dați și voi o mână de ajutor, stați cu ochii pe apelul de voluntari care va urma.