Zeci de tineri din mai multe țări au învățat, în România, ce este agricultura sustenabilă / FOTO

agricultura sustenabila

În cadrul proiectului Green Agriculture, finanțat prin programul Erasmus+, defășurat în perioada 1-9 septembrie 2024 în comuna Brebu, Caraș-Severin, 42 de participanți au avut oportunitatea de a explora și învăța, prin metode de educație non formală, despre diverse practici agricole din mai multe țări europene: România, Slovacia, Cehia, Grecia, Spania, Bulgaria și Ungaria.

Fiecare sesiune de educație non-formală i-a adus mai aproape de esența agriculturii sustenabile și de importanța acesteia pentru viitorul planetei noastre.

Printre activitățile desfășurate, s-au bucurat de o prezentare captivantă și un workshop practic oferit de Daiana Șeitoar, care este expert în sustenabilitate, cu studii în Știința Globală a Sustenabilității și Dezvoltare Durabilă și Managementul Mediului. Workshopul le-a deschis orizontul către diferite forme de agricultură, despre avantajele și dezavantajele acestora, dar și despre moduri de a le implementa.

Au avut ocazia să învețe cum să facă brânză de casă, o activitate tradițională valoroasă pentru cei pasionați de produsele autentice. Activitatea a adus multe zâmbete și o experiență de neuitat pentru participanți. Dar și pentru prepararea gnocchi, unde au fost împărțiți în 6 grupuri diferite, iar pe fiecare masă au pregătit mici bulgări de aluat, cum sunt cei compuși dintr-o combinație simplă de făină de grâu, cartofi, ouă și sare. Cu multă grijă, participanții s-au asigurat că aluatul este tăiat în bucăți mici. Unele dintre garniturile obișnuite pentru gnocchi pe care le-au folosit au fost sosul de roșii cu un amestec de legume și brânză, care s-a topit și a oferit un gust delicios.

Vizita la Ferma Goruia fost o adevărată aventură. Aici, participanții au învățat despre beneficiile unice ale laptelui de măgăriță, iar interacțiunea cu animalele, hranindu-le cu mere și morcovi, a adus o bucurie de nedescris. Câțiva dintre participanți au acceptat provocarea gazdelor și au experimentat tradiția de a culege manual porumbul.

Participanții au avut ocazia de a vizita livada doamnei Nicoleta Anca Șmac-Vuc un exemplu remarcabil de agricultură tradițională, dar și de sustenabilitate. Această vizită a fost o adevărată lecție despre pasiunea și grija pentru natură, reflectând modul în care o afacere agricolă poate prospera respectând mediul înconjurător. Au fost întâmpinați cu căldură și vizita a inclus, de asemenea, o plimbare prin livadă.

Nu au lipsit momentele artistice, unde participanții au organizat și interpretat scene de teatru cu teme inspirate din agricultură, oferindu-le ocazia de a reflecta și de a împărtăși perspectivele echipei într-un mod creativ. De-a lungul proiectului, participanții au avut nenumărate oportunități de a se putea exprima liber și creativ, cu ajutorul cântecelor, desenelor, scenetelor, etc.

Serile se încheiau fie cu prezentări și jocuri de Kahoot organizate de participanții din fiecare țară, care și-au prezentat cultura, mâncarea tradițională și diverse curiozități, oferind astfel ocazia de a socializa și de a consolida legăturile dintre participanți, fie cu momente relaxante de socializare în jurul focului de tabără.

Fiecare zi a culminat cu o întâlnire de reflecție alături de liderul echipei, unde au împărtășit experiențele, provocările și lecțiile învățate. Nimic din toate acestea nu ar fi fost realizate fără sprijinul facilitatorilor noștri, Gabriella Janka Ajtay și Alex Buza, care au avut grijă ca toate activitățile planificate să decurgă impecabil.

***

Parteneri

● Hungary: Fiatalok Egységben Egyesület
● Czech Republic: Evropske Centrum Mladeze Breclav European Youth Centre Breclav Z.S European
● Greece: Greek Youth Mobility
● Spain: 2Europia
● Bulgaria: Walk Together Association
● Slovakia: Youthfully Yours
Proiect co-finanțat de Uniunea Europeană.

About Post Author