Zâzanie la USR. Descinderea de la hotel, regizată cu membri de partid?

Încă e cu supărare în USR Timiș. Unii membri au sesizat Biroul Național al partidului, susținând că o parte din participanții la acțiunea „Hotelul”, a Anei Munteanu, sunt în conducerea filialei și au votat ulterior așa-zisa sancționare. Președintele Cristian Moș le cere colegilor să nu mai „facă deliciul presei”, dar nu contestă informația.

USR

În luna martie, consilierul local Ana Munteanu a mers, alături de jandarmi, la un hotel din Timișoara, transmițând „incursiunea” pe Facebook. Ea voia să demonstreze că hotelul nu respectă restricțiile, servind clienți în restaurant, deși acest lucru nu este permis. În restaurant erau, în acel moment, câteva persoane. S-a dovedit ulterior că acțiunea fusese organizată, „clienții” făcând rezervare cu o zi înainte și fiind pe-o mână cu Munteanu.

A urmat o turnare de cenușă în cap, făcută de Ana Munteanu în fața colegilor de partid. Unul dintre ei a și făcut publicul filmulețul cu multe lacrimi. Consilierul local a fost suspendat din partid pentru un an, dar nu și-a pierdut postul în CL. Ulterior a fost sancționată și de CL, cu retragerea indemnizației pe două luni.

Membri în BJ, „figuranți” în flagrant?

Povestea pare însă să fi lăsat urme în filiala USR Timiș. Corina Petre, cea care s-a ocupat de grafica partidului la alegerile de anul trecut, și-a dat demisia. „Nu mai am nimic în comun cu oamenii care conduc acum USR (cu câteva mici excepții) nici ca viziune, nici ca sistem de valori, nici ca principii sau norme. Episodul Ana Munteanu a umplut paharul”, a notat Petre.

Marți seară a apărut încă o problemă. „Am aflat cu stupoare că unii din figuranții care au participat la flagrantul consilierului local Ana Munteanu au fost chiar membrii din Biroului Județean USR Timiș. Nu doar atât, dar ei au și participat ulterior la judecarea sesizării inițiate de noi pe evenimentele petrecute după descindere. Câtă încredere mai pot avea membrii simpli în aleșii lor din Biroul Județean în acest moment, dacă aceștia au luat parte la acțiuni nestatutare, care au dăunat imaginii USR și mai apoi s-a încercat să se acopere fapta”, a notat alt membru, pe unul dintre grupurile partidului.

Oamenii spun că au făcut o sesizat la Biroul Județean, dar nu au primit răspuns, așa că s-au adresat Biroului Național. „Considerăm că BJ este compromis și nu este în măsură să ne decidă sesizarea”, mai scrie omul.

Membrii de partid sunt rugați să nu mai facă „deliciul presei”

Reacția președintelui de filială a apărut destul de repede. Cristian Moș le transmite contestatarilor că „termenul statutar pentru redactarea motivării sancționării pârâtei este de 30 de zile calendaristice. BJ Timiș va pune la dispoziția petenților motivarea cât de curând posibil”. De asemenea, susține el, „nu toți membrii BJ Timiș au participat la votul din care a rezultat sancțiunea dispusă. Votul a fost statutar și în cvorum”.

Pe final, Moș face apel la responsabilitatea membrilor USR, pe care îl roagă să se abțină de la „astfel de postări care vor face inevitabil deliciul presei și al oponenților politici”. „Încurajăm utilizarea căilor statutare și a dialogului direct, metode care au o probabilitate mult mai mică de a genera daune pentru organizație”, conchide acesta.

Și totuși…

USR Timiș chiar pare să aibă o problemă de încredere internă, câtă vreme „dușmanul” este presa. Nu de alta, dar și în comunicatul în care a fost anunțată sancționarea consilierului local erau înfierate „știrile false fabricate și promovate în jurul acestui subiect (…) Știrile false sunt un flagel al lumii moderne, iar el trebuie combătut în toate formele sale”.

Altfel, solicitarea președintelui Moș, de a păstra disputele în interior, e normală și legitimă. Ce nu contestă el, însă, în postarea către colegi, este informația că „actorii” din flagrant erau / sunt membri în Biroul Județean. Iar asta chiar ar putea fi o problemă.