Demisie publică din USR: Episodul Ana Munteanu a umplut paharul

Sancționarea de formă a Anei Munteanu a iscat nemulțumiri în USR, la Timișoara. Corina Petre, care s-a ocupat de grafica partidului la alegerile de anul trecut, a demisionat. A anunțat asta public și a oferit detalii care pun sub semnul întrebării dreapta măsură cu care a fost analizat cazul Munteanu.

USR

La finele săptămânii trecute, Ana Munteanu, consilier local USR, a mers cu jandarmii într-un hotel, pentru că, susținea ea, voia să arate că acolo nu se respectă legea. Mai exact, erau primiți în restaurant oameni care nu locuiesc în hotel. Totul a fost transmis în direct pe Facebook, iar Munteanu a admis ulterior că parte din acțiune a fost regizată. Mai mult, a spus și că a folosit legitimația de consilier local. A urmat un val imens de controverse, scenarii și multe jigniri la adresa celei care se recomandă „actriță, activistă și consultant PR”.

Totul a ricoșat, așa cum era de așteptat, spre partidul din care face parte Munteanu. USR a decis s-o sancționeze cumva. După o ședință care a durat multe ore, s-a ajuns la concluzia că suspendarea pe un an din partid ar fi de ajuns pentru a spăla onoarea useriștilor.

„Știe cam toată România ce a știu să facă”

Și totuși, nu pare atât de simplu. Pe grupurile interne ale USR sunt discuții interminabile și destui membri și-au exprimat nemulțumirea. Public, a apărut, cu subiect și predicat, și o demisie. Corina Petre, care s-a ocupat de grafica partidului în ultimele două campanii, a decis să plece.

„Vă amintiți postările mele de astă vară și toamnă, în care îi lăudam pe unii dintre colegii mei din USR și vă îndemnam să îi votați. Cât v-am bătut la cap! Nu mă dezic acum de ceea ce am făcut (…) Unul dintre «numele» USR din Timișoara – acum chiar vedetă națională – pe care vă îndemnam să o votați, indirect, votând lista USR la Consiliul Local, este celebra noastră consilieră Ana Munteanu (…) Întrebarea firească care se pune este: ca să facă ce … ce să facă atunci când s-au ajuns pe funcții aleșii USR? În ceea ce o privește pe Ana Munteanu, acum știe cam toată România ce a știut să facă (…)

Să fim înteleși, eu nu contest că poate Ana nu avea dreptate, nici vorbă. Poate că acolo chiar se încălcau regulile și restricțiile impuse de carantină. Dar punerea în scenă a fost absolut cretină. Și, printre altele, există instituții ale statului care se ocupă cu infiltrări, flagranturi, urmăriri, nu un consilier local trebuie să facă asta”, notează demisionara.

„Nu mai am nimic în comun cu oamenii care conduc acum USR”

De ce pleacă? „Nu mai am nimic în comun cu oamenii care conduc acum USR (cu câteva mici excepții) nici ca viziune, nici ca sistem de valori, nici ca principii sau norme, iar episodul Ana Munteanu a umplut paharul (…) Eu nu cred că acești oameni vor duce USR acolo unde au clamat ani la rândul prin piețele marilor orașe”, scrie Petre.

Pentru cei care au urmărit live-ul de scuze al Anei Munteanu, „scurs” chiar de colegii ei către media, este vorba despre acea „Corina” cu care consiliera locală dialoghează în timpul transmisiei. „Tot eu sunt una dintre cei câțiva colegi curajoși ce am făcut sesizare către forurile statutare județene, în care am cerut sa fie exclusă din partid. Nu vreți să știți ce am simțit când am aflat ca Biroul Județean a decis doar suspendare pentru un an. Adică fix pix nimic. Am ales să plec, pentru că nu mai aveam nimic altceva de făcut. Orice demers statutar de a sesiza forurile superioare ale partidului era la fel de sortit eșecului, pentru că vechile metehne politice au prins repede, mult prea repede, la unii dintre colegii din USR”, mai spune acesta.

Pe final, Corina Petre oferă și o informație interesantă, potrivit căreia Ana Munteanu va fi „consilierul personal de comunicare a vicepreședintelui CJT, Cristian Moș”. Venind din interior și coroborat cu faptul că Ana Munteanu a fost văzută foarte des, în ultima perioadă, la CJ, informația poate fi veridică. Dacă intenția va fi pusă în practică rămâne de văzut.

Proaspetei demisionare îi mulțumesc însă în comentarii viceprimarul Ruben Lațcău și senatorul Raoul Trifan. Unul îi transmite că speră s-o facă mândră de USR în următorii patru ani, iar celălalt, că speră că în viitor vor fi din nou colegi!