Să patinăm frumos! Primăria nu vrea să spună câți bani a încasat pentru patinoarul din Piața Libertății / FOTO

Piața Libertății

Bâlciul din Piața Libertății mai stă puțin, nu se știe cât, fiindcă bucură copii. Și asta contează, nu dacă e frumos în zonă. Dispare însă patinoarul, despre care primăria nu vrea să spună câți bani a adus la bugetul local, deși a ocupat domeniul public vreo 100 de zile.

În luna noiembrie, în Piața Libertății a început să fie montat un patinoar pe o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați. În jurul lui a apărut, treptat, un întreg… bâlci: cu trenulețe, mașinuțe, carusel și tarabe cu mâncare. Teoretic, toate au fost parte din Târgul de Crăciun organizat de Primăria Timișoara. El s-a închis în 12 ianuarie, dar mare parte din „decorul” din Libertății e încă acolo. De câteva zile se demontează patinoarul, pentru că temperaturile, care au ajuns și la 17 grade în unele zile, fac imposibilă utilizarea lui. Au fost demontate și unele mașinuțe amplasate lângă statuia Sf. Nepomuk, dar restul sunt tot acolo.

Copiii contează, nu… aspectul zonei

Și nu se știe dacă vor dispărea, deși sunt destui ce care s-au plâns de aspectul de bâlci sătesc al unei dintre piețele-simbol ale Timișoarei. „Câtă vreme timișorenii se simt bine, restul o să mai rămână. Nu e vorba numai de frumusețe. Trebuie să ne gândim să facem o bucurie copiilor, până când vom avea posibilitatea să face în altă parte (…) Le mai lăsăm copiilor bucuria, că nu încurcă pe nimeni ce se întâmplă”, explică, senin, primarul Nicolae Robu.

Și totuși, poate nu știați, dar în Timișoara există, și nu foarte departe, Parcul Copiilor. „El va intra într-o reabilitare și modernizare care îl va transforma radical. Va fi așa cum trebuie să fie un parc al copiilor, pentru că, din păcate, la ora actuală, doar parțial răspunde așteptărilor copiilor”, continuă Robu. Altfel spus, Parcul Copiilor, așa cum este el în prezent, e mai puțin atractiv decât un trenuleț care face șapte ture / 10 lei, în total cel mult cinci minute de plimbare. Proiectul de modernizare a parcului se „naște” foarte greu. Primăria a avut nevoie de șase licitații pentru a găsi o firmă interesată. Cea căreia i-a fost atribuit, în cele din urmă, contractul are zero angajați, dar trebuie să predea documentația în vară.


În câteva săptămâni, la Timișoara se va deschide Târgul de Paște. Dacă trenulețul va fi mai fi acolo vom vedea, pentru că planurile Biroului de Organizare Evenimente al PMT nu au fost făcute publice.

Misterul din Piața Libertății

Revenim însă la patinoar și la secretomania care domnește în jurul lui. În 18 noiembrie am trimis către Primăria Timișoara o solicitare pentru a ne fi puse la dispoziție informații legate de firma / firmele care au administrat patinoarul în sezoanele 2018/2019, respectiv 2019/2020. Am cerut, de asemenea, să ni se comunice sumele plătite de această firmă pentru ocuparea domeniului public în zona zero a Timișoarei.

La Primăria Timișoara se face mare caz de transparență și de promptitudinea cu care sunt oferite informațiile de interes public. Însuși primarul Robu recomandă utilizarea Legii 544, pentru furnizarea unor date cât mai corecte și complete. În cazul patinoarului din Piața Libertății însă, transparența s-a… topit fără probleme.

Casa de Cultură răspunde la mișto

În 13 februarie, deci după aproape trei luni, am primit, via Casa de Cultură a Municipiului – instituție total netransparentă, unde niciun contract nu este public – un răspuns exact în doi peri. Am aflat astfel că, în ambele ierni, patinoarul a fost administrat de SC Artistic Ice SRL. Este o firmă din București, înființată în 2017, cu un administrator și acționar unic pe nume Irina Bona. Potrivit listafirme.ro, în 2018, societatea a avut patru angajați și un profit de 364.374 lei, la o cifră de afaceri de 420.334 lei.

Putem face însă niște calcule. La cel puțin 3 lei / metru pătrat / zi, pentru că vorbim despre centrul orașului, și o suprafață de 1.000 metri pătrați, înseamnă mininum 3.000 lei / zi. Ne-am raportat la sumele pe care trebuie să le plătească proprietarii de terase sezoniere. Patinoarul a fost deschis undeva în jurul datei de 20 noiembrie și s-a închis în 27 februarie. Altfel spus, a funcționat aproape 100 zile. La 3.000 lei / zi, administratorii lui ar fi trebuit să achite în conturile primăriei 300.000 lei.

Investiția de 115.000 euro care nu produce nimic

Între timp, patinoarul cu suprafață artificială, pe care PMT a plătit peste 115.000 de euro în 2016, stă nefolosit în Parcul Copiilor. „S-a dovedit că nu are succes (…) Îl folosim, investiția nu se aruncă. Acolo e un platou, de fapt, ce patinoar, e un platou pe care se poate și patina. Dacă nu se vrea să se patineze, se va face altceva”, spunea primarul Nicolae Robu, la finele anului trecut. Aparent, pe acel „platou” se va face pistă de minikarting. Cândva.

About Post Author