Vine tramvaiul patru de la Bozankaya. Doar unul a ieșit pe traseu cu pasageri

programul stpt

Al patrulea tramvai din cele 21 comandate la Bozankaya, in Turcia, ajunge la Timișoara spre finele acestei săptămâni. El părăsește marți seară Vama Giurgiu și este așteptat în depoul STPT în a doua parte a zilei de joi.

Centrul Infotrafic al IGPR a anunțat că marți, 8 februarie, de la ora 22, pleacă la drum un transport agabaritic pe ruta PTF Giurgiu – DN 5 – DNCB – A1 – Pitești – DN 65 – Craiova – DN 56 – Maglavit – DN 56A – DN 6 – Drobeta-Turnu Severin – Caransebeș – Lugoj – A6 – A1 – Remetea Mare – DN 6 – Timișoara. „Transportul este format dintr-un camion cu greutatea de 87,9 tone”, potrivit celor de la Infotrafic.

De fapt, este vorba despre al patrulea tramvai Bozankaya, care va ajunge la STPT în a doua parte a zilei de joi.

Primul tramvai a venit la Timișoara în vara trecută, a stat în probe și teste până în luna decembrie, iar apoi a fost scos în traseu pe linia 1. Garnitura a avut parte de un mic incident în zona centrală a orașului, intrând apoi pe mâna specialiștilor din Turcia, care au făcut inclusiv o actualizare a softului. Tramvaiul circulă din nou, dar nu iese pe traseu chiar în fiecare zi.

Celelalte două încă sunt în procedură de întocmire a actelor de recepție, susține directorul STPT, Patriciu Rușeț.

Echipamentele de mentenanță, greu de cumpărat

PMT a obținut bani europeni pentru cumpărarea a 21 de tramvaie noi, iar licitația pentru furnizarea lor a fost câștigată de turcii de la Bozankaya. Contractul între cele două părți a fost semnat la finele lunii iulie 2019. Termenul de livrare pentru toate tramvaiele este octombrie 2023.

O garnitură costă costă 11,58 milioane de lei, cu TVA inclus. Ea are are 30 de metri lungime și o capacitate de 200 de călători, din care 48, pe scaune. Tramvaiul are o autonomie pe baterie de aproape 70 de kilometri.

STPT încearcă, de anul trecut, să cumpere și echipamentele de care este nevoie pentru mentenanța tramvaielor. Societatea are la activ câte trei licitații anulate, din lipsă de ofertanți, pentru „set 12 elevatoare coloană mobilă și instalarea lor pentru ridicare tramvaie”, unde prețul maxim oferit este de 565.250 lei, cu TVA, respectiv pentru „echipament deraiere – repunere pe șină tramvai”, la un preț maxim de 297.500 lei, cu TVA.

About Post Author