Vin și artă, în Bufetul simțurilor. Expoziție interactivă în subsolul Palatului Baroc

bufetul simțurilor

O cramă amenajată artizanal în demisolul cu arcade al Palatului Baroc, două instalații și… multe vinuri. Așa poate fi descrisă, pe foarte scurt, expoziția interactivă „Bufetul simțurilor”, care va invita curioșii să facă legături poate neașteptate între vin și artă.

Ideea acestui concept s-a născut la inițiativa lui Narcis Georgiu, somelierul Cramelor Recaș, iar cadrul colaborării cu muzeul a fost fixat în contextul proiectului Baroque Reloaded by MNArT, Multispectral Baroque – Museum connects with wines. Scopul acestui demers interdisciplinar este acela de a familiariza vizitatorii cu „anatomia” vinului, oferindu-le o experiență multisenzorială.

Întreaga expoziție este organizată în jurul a două instalații principale, care permit accesul concomitent al unor grupuri formate din maximum 20 de persoane. Prima are rolul de a etala întreaga paletă de nuanțe pe care le pot lua vinurile, explicate în funcție de soi sau terroir. Cea de-a doua propune folosirea simțului olfactiv pentru a descoperi zeci de arome pe care le regăsim adesea în pahar și structura vinului, reprezentată prin diverse obiecte și materiale. Vizitatorii pot descoperi, de asemenea, și nuanțele olfactive specifice celor mai frecvente defecte ale vinului, în scop educațional.

Fiecărui recipient îi sunt asociat un număr și o aromă, ce pot fi verificate prin scanarea unui cod QR. Vizitatorii își pot testa, așadar, abilitățile de degustare, care pot fi verificate ulterior cu informațiile aflate la un click distanță.

Expoziția va putea fi vizitată în prețul biletului standard de vizitare a MNArT, în Galeria Arcada, începând cu 24 mai. Muzeul din Palatul Baroc este deschis de miercuri până duminică, orele 13 – 21.

About Post Author