UVT va avea primele programe de studii universitare de licență și masterat în domeniul tineretului din România

universitatea de vest

Universitatea de Vest din Timișoara, Fundația Națională pentru Tineret, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, cu sprijinul Agenției Europene de Informare și Consiliere pentru Tineret (ERYICA), anunță, cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului, începerea dezvoltării primelor programe de studii universitare de licență și masterat în domeniul tineretului din România.

Ideea unor astfel de cursuri a fost lansată la conferința „YES – Youth Ecosystem Synergies”, organizată la București, în perioada 22-26 aprilie.

Primul astfel de program ce vizează pregătire academică pentru cei care doresc să urmeze o carieră în sectorul tineretului va începe în 2025, la Universitatea de Vest. UVT este, de altfel, prima instituție de învățământ superior din România care a organizat, în 2017, un program de studii postuniversitare dedicat tineretului, în colaborare cu FITT și Ministerul Tineretului și Sportului de la acea vreme.

„Programele de studii universitare în domeniul tineretului sunt oferite în multe țări și instituții de învățământ superior din lume. Este vorba despre țări care au înțeles importanța formării unor profesioniști care să poată lucra eficient cu tinerii, care să fie capabili să răspundă nevoilor acestora și să-i sprijine în dezvoltarea lor”, declară prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.

Dezvoltarea acestor programe va fi pusă la punct împreună de reprezentanții UVT și experți din sectorul de tineret din România (FNT, FITT, ANOSR). Propunerile vor fi supuse unor consultări cu reprezentanți ai rețelei ERYICA și cu alți experți internaționali în domeniul tineretului. Sunt planificate vizite de studiu la universități europene care organizează programe de studii similare, pentru documentare și identificare de bune practici.

După ce va fi definitivat conținutul, programele de studii vor fi supuse proceselor legale de aprobare, autorizare și acreditare, în așa fel încât să poată face parte din oferta educațională a UVT.

About Post Author