USR – PNL, iubire cu năbădăi la Timișoara. Contre Fritz – Tabără și pe unde e PSD

Timișoara are un viceprimar în funcție și un birou gol, care așteaptă să fie ocupat. Teoretic, de un liberal. Practic, e greu de spus cum se vor termina discuțiile dintre USR PLUS și PNL. Dominic Fritz îl așteaptă pe Alin Nica să se hotărască, în timp ce USR e acuzată că „alunecă” înspre PSD. Și nu de oricine.

Plenul CL Timișoara de luni, 16 noiembrie, s-a terminat relativ repede. Cu 23 de voturi din 23 exprimate, Ruben Lațcău, de la USR, este noul viceprimar. Liberalul Cosmin Tabără n-a primit decât voturile colegilor săi. Social-democrații au votat contra lui și pentru Lațcău, în timp ce reprezentanții Pro România n-au trecut de nicio parte. Cei 13 USR-iști s-au abținut de la vot în cazul lui Tabără.

Primarul Dominic Fritz încă așteaptă ca lucrurile să intre pe făgașul normal, iar partidele de dreapta să conducă Timișoara. „Am vrut să facem o majoritate stabilă cu PNL atât în CL, cât și în CJ. Din păcate, domnul Nica nu s-a hotărât încă. Noi așteptăm răspunsul lui. Ăsta este motivul de ce nu am votat un al doilea viceprimar (…) În momentul în care protocolul este semnat, atunci vom vota. Eu abia aștept să avem și un al doilea viceprimar”, a declarat Fritz.

„Nu știm ce majoritate vrea să facă domnul Nica”

USR-iștii nu au încredere în liberali, care, după alegerile generale din decembrie, ar putea prefera, de exemplu, Pro România, pentru o majoritate în CJ. „Mie mi s-au și oferit doi viceprimari USR PLUS și am refuzat. Nu cred că e bine ca la consiliul județean să aibă un singur partid doi vicepreședinți și președintele. Nu pentru asta au votat timișenii. Acesta este motivul de ce eu vreau să mă asigur ca la CJ să avem o majoritate stabilă și asumată. Acum nu știm ce majoritate vrea să facă domnul Nica în CJ. În momentul în care zice că vrea să o facă cu Pro România, ok, să spună și atunci reevaluăm”, explică Dominic Fritz.

Un lucru e sigur, potrivit primarului Timișoarei. Totul depinde numai și numai de Alin Nica. „Noi nu vrem să facem cu altcineva, aș fi putut să închei o altă alianță, dar nu vreau. De aceea am lăsat acest loc liber, până când, în sfârșit, domnul Nica se hotărăște dacă vrea sau nu să facem acest parteneriat (…) Nu o să votăm nimic până când domnul Nica nu se hotărăște. Măcar să spună clar, dacă vrea sau dacă nu vrea. Aștept până când se hotărăște. Mi-aș dori să putem să rezolvăm această chestie în săptămâna asta”, mai spune Fritz.

„Votul a arătat foarte clar apropierea USR de PSD”

De partea cealaltă, Cosmin Tabără nu face defel lucrurile mai simple. „Sunt mâhnit, nu în ceea ce mă privește pe mine personal, ci în ceea privește votul pentru Timișoara. În descursul acestor aproape două luni, ni s-a spus că noi nu suntem deschiși la a forma această majoritate în CL, lucru care astăzi a fost infirmat total. S-a arătat foarte clar că USR este cel care s-a opus formării acestei majorități. Votul a arătat foarte clar apropierea USR de PSD (…) Din păcate, declarațiile venite dinspre USR arată foarte clar că nu este o problemă atât de stringentă Timișoara la această dată, nu este teama de zăpadă, nu este teama de frig, nu este teama de probleme care trebuie rezolvate, ci este doar o chestiune politică. Era momentul în care să dăm mâna și să ne apucăm de lucru. Timișoara merge în continuare cu un viceprimar și cu o majoritate formată, din punctul meu de vedere, la această oră, între USR și PSD”, a declarat liberalul.

„Voturile au fost destul de clare în privința alegerii viceprimarului. Cele 8 voturi ale PNL s-au dus către Cosmin Tabără, celelalte voturi, USR și PSD, s-au dus către o perioadă de instabilitate, din păcate. Ni s-a cerut să trecem peste orice fel de orgolii, ni s-a cerut să lucrăm pentru Timișoara și astfel am venit, din partea PNL, cu propunerea de altfel agreată în toate aceste săptămâni, am negociat un program de guvernare locală, am negociat proiecte (…) Astăzi, din păcate, probabil că aceste negocieri trebuie să se transforme într-o discuție între USR și PSD, ceea ce este, din punctul de vedere al orașului, cred, un neajuns major”, a completat, la rândul lui, Dan Diaconu.

„Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt clare și la județ”

Și totuși, de ce nu poate garanta PNL un post de vicepreședinte la CJ Timiș? Nu se știe, pentru că nu e treaba celor de la Timișoara! „Ce fac ceilalți la județ este problema lor (…) USR nu poate condiționa alianța de la Timișoara de ceea ce se întâmplă în celelalte localități, pentru că problemele pentru care noi suntem aleși sunt ale Timișoarei. Nu este problema mea (de ce nu poate spune PNL că USR va avea un vicepreședinte la CJ- n.r.) și nu sunt eu delegat să spun acest lucru (…) Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt clare și la județ (…) Azi am arătat că noi am venit la masă cu USR. Așa se va întâmpla și la județ, probabil, dar nu putem să facem aceste ședințe concomitent, în aceeași zi și la aceeași oră, ca să avem încredere unul într-altul. Dacă nu avem o astfel de încredere în cuvântul nostru, nu putem forma o alianță”, spune Cosmin Tabără.

Între timp, pentru că, nu-i așa, negociază de aproape două luni cu liberalii, USR-iștii au și ei o temere. „E foarte clar că nu putem să luăm țeapă acum și să închidem ceva fără să avem o asigurare că și la consiliul județean PNL își respectă această înțelegere”, a conchis Dominic Fritz.