UPU de la Județean are sigur finanțare internațională. Guvernul crește împrumutul de la BIRD

upu

Guvernul a aprobat miercuri un amendament convenit cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, la acordul de împrumut pentru proiectul privind reforma sectorului sanitar. De aici va fi asigurată finanțarea și pentru noua UPU de la Spitalul Județean Timișoara.

Acordul de împrumut dintre dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 250 milioane de euro, a fost semnat în iunie 2014. Acesta vizează un proiect privind reforma sectorului sanitar, cu patru componente. Acesta sunt întărirea furnizării de servicii medicale, îmbunătăţirea administrării sectorului sanitar, întărirea sistemului de sănătate publică pentru a răspunde crizei COVID-19 și managementul proiectului.

Până în prezent a fost trasă din împrumut suma de circa 117 milioane de euro. Data limită de tragere prevăzută în acordul inițial era de 15 decembrie 2020. Una din subcomponentele proiectului se referă la construirea a trei centre complexe (unităţi de arşi, săli de operaţie, unitate ATI şi unităţi primiri urgenţe) în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș și a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

Cele trei centre costă de trei ori mai mult

„Valoarea celor 3 centre se ridică la cca. 153,2 mil. euro faţă de cca. 47,4 mil. euro, cât se alocase iniţial din împrumut pentru aceste scopuri (…) Totodată, în contextul nevoilor generate de criza Covid-19, cca. 70 mil. eur din împrumut au fost redistribuite de la anumite activități ale proiectului (centre de radio- terapie, săli de operații, sistem de telemedicină, etc) către achiziția de echipamente/materiale și alte necesități pentru Covid-19”, scrie în nota de fundamentare a actului normativ.

Pentru a permite realizarea celor 3 centre pentru mari arși, în octombrie 2020, guvernul a aprobat suplimentarea costului proiectului și implicit majorarea împrumutului cu 150 de milioane de euro și extinderea datei limită de tragere a sumei împrumutului cu până la cinci ani. 

La Timișoara, pe fostul heliport dintre Ortopedia și Casa Austria ar urma să fie construită, practic, o clădire în regim P +5E, care va avea o unitate de primiri urgențe, o secție ATI, mai multe săli de operație și un nou centru pentru mari arși.