Unitate de Primiri Urgențe și Centru de Mari Arși de 250 de milioane de lei, la Spitalul Județean Timișoara

upu

Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru noua clădire a Unității de Primiri Urgențe, care va fi construită în curtea Spitalului Județean Timișoara. Licitația pentru contractul de peste 250 de milioane de lei ar trebui pornită în luna august.

Executivul a aprobat, în ultima ședință, hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Interconectarea clădirilor existente și construcție nouă în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență «Pius Brânzeu», în vederea reorganizării circuitelor medicale pentru departamentele: Unitate Primiri Urgențe (UPU), Chirurgie, Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și Centru de Mari Arși”.

Vorbim despre un nou corp de clădire, care va cuprindă platformele de diagnostic (din cadrul UPU-SMURD și al serviciului de radiologie-imagistică) și platformele de intervenție (din cadrul UPU-SMURD, Bloc Operator, unităților de Anestezie si Terapie Intensivă și din Centrul de Mari Arși), care funcționează în prezent în mai multe clădiri SCJUT. Noua construcție va fi conectată cu imobilele existente printr-un sistem de pasarele. Ea ar urma să preia Urgențele și să le distribuie diverselor compartimente, urmând să adăpostească și Centrul de Mari Arși.

Estimări oficiale: trei ani de șantier

Potrivit Ministerului Sănătății, „vor mai fi realizate lucrări de reabilitare ulterioară a unora din corpurile existente ale spitalului, în care se vor reamenaja spațiile de cazare sau alte secții medicale ce vor deservi serviciile preconizate a se desfășura în noul corp de clădire și se vor moderniza și îmbunătăți dotarea și echipamentele”.

„După ce am aprobat indicatorii tehnico-economici, în luna august vom lansa licitația de execuție a lucrărilor. Specialiștii implicați în proiect estimează demararea efectivă a construcției în 2021”, susține Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Investiția este estimată la 250,78 milioane de lei, iar șantierul ar trebui să dureze trei ani. Banii provin dintr-un acord de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acesta este destinat Proiectului privind reforma sectorului sanitar.

Cum va fi Centrul de mari arși

Noua clădire care va fi destinată îngrijirilor și acordării asistenței medicale pentru marii arși se va construi pe o suprafață de peste 19 000 mp și va avea:

  • UPU-SMURD cu 58 de posturi
  • Centrul de Arși, având 6 boxe pentru mari arși, 6 rezerve pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă
  • A.T.I. cu 27 posturi
  • Bloc Operator cu 25 de Săli de Operație
  • Spații conexe (sterilizare, farmacie, spații administrative și logistice, spații tehnice etc.)
  • Heliport

About Post Author