UPDATE: Contract cu E.ON, semnat până de Crăciun. Situația Colterm se decide la București

colterm

Negocierile pentru Colterm continuă și marți, de această dată la București. Timișorenii au încă apă caldă și căldură, pentru că E.ON Energie nu a decis să sisteze furnizarea de gaz. Cei de la Colterm spun că… dacă sunt bani, va fi și combustibil.

Contract nou între Colterm și E.ON Energie nu există încă, dar căldura și apa caldă pentru abonații la sistemul centralizat de termoficare nu au fost oprite. Negocierile merg mai departe, de această dată la București.

„Avem doi oameni care se văd azi, la București, cu reprezentanții E.ON Energie. Este vorba despre Emil Șerpe, directorul Colterm, și încă un coleg. Nu s-a dat ordin de sistare a gazului”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.

Vă reamintim, datoriile de zeci de milioane de lei ale Colterm către furnizorul de gaz fac ca societatea să nu poată primi materie primă decât dacă plătește înainte. În aceste condiții, contractele între cele două părți depind exclusiv de banii pe care îi are în cont societatea primăriei. Unele dintre acestea au fost încheiate și pe două-trei zile.

Nu sunt probleme tehnice, spune Colterm

Marți dimineață, la Colegiul Prefectural, reprezentanții Colterm au spus că, teoretic, n-ar trebui să fie probleme. Cu unele condiții… tehnice și financiare. „Avem încheiate contractele de livrare cărbune. Am început de săptămâna trecută să intrăm într-un ritm și am deblocat furnizarea de cărbune pentru cei pe care-i avem în contract. Astăzi semnăm un contract cu E.On până în 10-15 ianuarie, pentru furnizarea de gaze naturale. Probleme tehnice nu avem. În funcție de asigurarea combustibilului putem asigura încălzirea în Timișoara până la primăvară”, a fost mesajul dinspre societatea de termoficare. Potrivit aceleiași surse, gaz va fi „în măsura în care primăria reușește să ne asigure sumele respective (!! – n.r.), pentru a plăti furnizorii”.

Potrivit viceprimarului Ruben Lațcău, banii de subvenție sunt pe terminate, pentru acest an. „Doar în acest an, PMT a plătit 86 milioane de lei către Colterm, subvenții și alte contracte pe care le are cu societatea: reparații școli și clădirile primăriei, femei de serviciu, tot. Momentan, suntem cu subvenția aproape încheiată pe anul ăsta. Mai avem de plătit, cred, în jur de 3 milioane de lei”, ne-a declarat acesta.

UPDATE: Colterm va avea gaz cel puțin până la Crăciun. „După cum ați văzut, astăzi este marți și avem apă caldă și căldură. S-a semnat un nou contract cu E.ON, deci avem și gaz până la sfârșitul anului. Dacă o anumită rată va fi plătită, asta va prelungi contractul până la mijlocul lui ianuarie. Avem contracte scurte, dar măcar le avem. Sunt eforturi uriașe pe care le facem noi ca primărie”, a anunțat, marți, Dominic Fritz.

Contractul dintre Colterm și E.ON este valabil până în 25 decembrie și poate fi prelungit până în 10 ianuarie, dacă se face o plată suplimentară. „Nu-mi doresc scandal politic pe tema Colterm. Suntem în negocieri pentru încheierea de contracte mai avantajoase, pentru restructurarea datoriilor. Nu cred că este un motiv bun pentru tot felul de mize mici politice. E ultima iarnă în care vom mai fi în această situație”, a mai spus primarul Timișoarei.