22 ianuarie 2021

E.ON nu închide robinetul către Colterm. Ruben Lațcău: Prioritatea e furnizarea de căldură

colterm

Contracte pe 2-3 zile cu E.ON, furnizori de cărbune neplătiți deloc în 2020 și datorii „rostogolite” de la un an la altul. Despre asta e vorba la Colterm și numai prefectul Liliana Oneț a aflat doar acum că sunt probleme. Primăria negociază la sânge de câteva săptămâni, dar are niște pietre de gât de la fosta administrație.

Prefectura Timiș anunța, sâmbătă, că în câteva zile timișorenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură de la Colterm. Asta, pentru că nu există stocuri de gaz și de cărbune, iar contractele sunt pe muchie de cuție. Situația nu e nouă și, aparent, doar prefectului Liliana Oneț i se pare ceva neobișnuit .

Colterm funcționează în regim de avarie de multă vreme. „În momentul în care am intrat în primărie, contractul la gaz expira în două zile, iar stocul de cărbune nu ajungea pe o săptămână de iarnă. Sunt foarte surprins că doamna prefect a descoperit acum situația foarte dificilă în care se află Colterm. Situația este zilnic sub această presiune, nu s-a întâmplat ceva nou acum. Când am intrat în primărie, la un furnizor de cărbune, singurul care mai livra, erau facturi de 11 milioane de lei. Colterm a făcut un gaj pe sediul central, pentru a-l asigura pe furnizor că, în cazul în care nu plătește, el are cumva o siguranță.

Cu CEO, livrările erau sistate. Societatea a făcut, cu administrația, un angajament de eșalonare pe care aceasta nu l-a respectat. Am plătit către CEO o parte din facturi și, în momentul de față, principalul furnizor de cărbune este CEO. Zilnic intră un tren, adică 1.300 de tone. Avem și probleme cu transportatorii. În această săptămână, Colterm a avut o poprire pe cont de la CFR Marfă. Am discutat cu ei și am găsit o cale să deblocăm și această situație”, explică viceprimarul Ruben Lațcău.

„Fosta administrație și-a încălcat cam toate angajamentele”

La gaz, lucrurile sunt și mai complicate. Sunt datorii de zeci de milioane de lei, care sunt executabile. Practic, de peste un an, E.ON nu mai lucrează cu societatea de termoficare decât cu banii înainte, pe principiul „atât plătești, atât primești”.

„Cu E.ON suntem în discuții de o lună, sper să reușim să încheiem un contract cu plata la termen. Problema este că, în anii anteriori, administrația și-a luat multe angajamente de acest fel și le-a încălcat cam pe toate. Credibilitatea noastră, ca instituție, în relația cu acești furnizori, este foarte scăzută. Sunt optimist că am ajuns într-o formulă oarecum stabilă, care să le ofere și lor niște garanții. Săptămâna asta am avut o factură care ne-a asigurat consumul pe aproape 10 zile, a fost cea mai lungă factură pe care a avut-o Colterm cu E.ON din vară încoace”, spune Lațcău.

A existat și un artificiu la care a apelat PMT, însă nu se poate continua astfel. „PMT a făcut, la un moment dat, un contract de fidejusiune. Se angaja că, în cazul în care Colterm nu va avea lichidități să facă plata, facturile vor trece automat în plata primăriei. A fost o inspecție de la Curtea de Conturi, au fost niște discuții mai ample despre acest contract și într-un final a venit și o informare de la Ministerul de Finanțe, prin care se spune să nu mai folosim acest instrument decât în cazul în care dorim să facem investiții, nu pentru cheltuieli de funcționare”, explică Ruben Lațcău. Datoriile către E.ON sunt de zeci de milioane de lei și sunt toate executabile.

„Ne-am dori un ajutor guvernamental”

Colterm are datorii la zeci de furnizori, iar subvenția de la primărie, pe anul în curs, e pe terminate. Ar mai fi, potrivit viceprimarului, cam 3 milioane de lei de dat, care se adaugă celor 86 milioane achitate până acum, atât ca subvenție, cât și ca plată pentru contractele de reparații sau curățenie.

Societatea de termoficare încasează acum de la populație facturile pentru luna octombrie și abia din ianuarie va începe să ia ceva mai mulți bani. Ce urmează? „Am început procesul de a umple din «găuri», dar trebuie să acționăm cu înțelepciune. Prioritatea acum este furnizarea de agent termic. Ne-am dori un ajutor guvernamental, pentru că s-a mai dat în acest an. Orașul Brad, de exemplu, a primit 8 milioane de lei. Mă aștept ca Timișoara să primească măcar o sumă mai mare. Discuțiile despre Colterm au început mai demult. Sunt surprins că doamna prefect abia acum a descoperit situația de la Colterm. Campania s-a terminat, sper că motivațiile astea politice au trecut în plan secund”, spune Ruben Lațcău.

Concluzia? „Suntem în situația în care, și în această iarnă, trebuie să funcționăm într-un oarecare modul de avarie, ca să zic așa (…) Cu gazul, și dacă nu ajungem la o înțelegere pe termen lung, semnăm un contract pe o săptămână și continuăm discuțiile. Discuția este de trei săptămâni, am mai semnat de atunci câteva contracte. Contractele cu E.ON sunt și pe câteva zile. E în funcție de câți bani strânge Colterm”, conchide viceprimarul Timișoarei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: