UPDATE: Reacția Colterm. Timișorenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură

colterm

Timișorenii trăiesc din nou sub amenințarea frigului din case. Colterm nu mai are stocuri și nici nu prezintă încredere pentru furnizori, anunță Prefectura Timiș. Se caută soluții la Ministerul Economiei. UPDATE: Cei de la Colterm spun că discută demult cu Colterm.

Colterm mai are stocuri de gaz și cărbune doar până luni, 14 decembrie, iar furnizorii nu vor să livreze decât cu plata în avans, din cauza datoriilor companiei. Asta a anunțat Instituția Prefectului Timiș, potrivit căreia subiectul a fost pe agenda videoconferinței cu prefecții, sustinută vineri de Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, având ca temă pregătirea sezonului de iarnă 2020-2021.

Tot vineri, Instituția Prefectului a transmis, la solicitarea Primăriei Timișoara, un proiect de hotărâre de guvern, pentru a se atribui sume din fondul de rezervă al guvernului pentru sprijinirea Colterm, „astfel încât să nu se ajungă la sistarea alimentării cu agent termic la nivelul Timișoarei”. Sâmbătă a fost convocată ședință a CJSU, pentru a se găsi o soluție, astfel încât timișorenii să nu rămână de marți fără încălzire și apă caldă.

Potrivit prefecturii, viceprimarul Ruben Lațcău a spus că s-au plătit o parte din datorii către Complexul Energetic Oltenia, pentru a se continua alimentarea cu cărbune, fiind în curs se contractare încă doi furnizori care să aprovizioneze Colterm cu cărbune. „Prefectul Liliana Oneț a anunțat că, în această dimineață, a avut o discuție cu Virgil Popescu, ministrul Economiei, pentru a se găsi o soluție de sprijinire a Colterm. Ministrul Economiei purtat o discuție cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia care au acceptat să sprijine, în continuare, Colterm, cu condiția plății sumelor eșalonate în continuare. Problema cea mai mare este la aprovizionarea cu gaze, având în vedere faptul că furnizorul acceptă livrarea doar cu plata în avans”, precizează Prefectura Timiș.

Datorii peste datorii

Momentan, nu există un punct de vedere oficial al Primăriei Timișoara. Săptămâna trecută, Colterm și PMT au pierdut un proces cu E.ON Energie, fiind nevoite să plătească penalități de 1,5 milioane de euro. În anii trecuți, timișorenii au mai rămas de câteva ori fără apă caldă și căldură, din cauza situației financiare a Colterm. De fiecare dată, fostul primar Nicolae Robu a declarat că lucrurile s-au rezolvat datorită intervențiilor sale.

Primarul Dominic Fritz a cerut, acum trei săptămâni, ajutor de la guvern, pentru ca societatea de termoficare să poată trece cu bine peste iarnă. Potrivit edilului șef, din 2014, Colterm a primit subvenții de 559 milioane lei, sumă la care se adaugă o majorare de capital social de 73 de milioane lei.

UPDATE: Reacția Colterm

„Suntem în contact permanent cu E.ON, sunt șanse mari să încheiem un contract pe o lună, până în ianuarie, să trecem cu bine sărbătorile. Din cauza datoriilor istorice și din cauza relațiilor cu primăria, nu prea au încredere în noi. Căutăm o formă de garantare”, afirmă acesta. Ar exista o propunere din partea Colterm, dar furnizorul de gaz nu mai vede nici în PMT o garanție. „Am propus inițial un contract până la final de sezon, punând garanție subvenția de la primărie. Pentru E.ON nu reprezintă însă o garanție certă. Discutăm direct cu directorul general E.ON România, să găsim soluții”, mai spune Șerpe.

Datoriile Colterm către furnizorul de gaz sunt de aproximativ 80 de milioane de lei, din care mai mult de jumătate, penalități. „Sunt datorii istorice, care vin de prin 2016, când din cauza unor probleme am funcționat fără subvenție. Cred totuși că vom avea un contract de furnizare și nu vom ajunge în situația Bucureștiului”, afirmă directorul societății de termoficare.

Una peste alta, e interesant cum Prefectura Timiș aduce în discuție acest subiect acum, deși el e cunoscut de mai multe săptămâni.