Unitate Centrală de Achiziții la Primăria Timișoara. Și alte licitații relansate, din lipsă de oferte

Cu două licitații relansate, numai în ultimele zile, după ce la primele nu s-a prezentat nimeni, Primăria Timișoara anunță că are Unitate Centrală de Achiziții. Spune că se vor face economii la buget, dar nu se precizează cum anume se va întâmpla asta.

Încă o licitație relansată de Primăria Timișoara, după ce la prima nu s-a prezentat nimeni. Este vorba despre construcția centrului multifuncțional modern pentru copii și părinți, din cartierul Ronaț, realizat cu finanțare europeană. Contractul de finanțare e semnat de un an și jumătate, iar prima licitație a fost anulată la începutul lunii iulie.

În Ronaț ar trebui construit un centru de zi pentru copiii aflați în situație de risc de separare de părinți și un centru de zi pentru consilierea și sprijinul părinților. Centrul multifuncțional va avea parter și un etaj, cu o suprafață utilă de 752,50 metri pătrați. Construcția centrului a fost la licitație în luna iunie, pentru suma de 4,4 milioane de lei, cu TVA, adică aproape 900.000 de euro. Procedura relansată are aceeași sumă maximă, același termen de 24 de luni, iar ofertele pot fi depuse până în 17 august.

A fost relansată recent și a treia procedură de achiziție pentru celebrul tomograf de copaci. Cea de-a doua a fost anulată nu demult, din același motiv al lipsei unei oferte. Suma a scăzut de la puțin peste 187.000 lei, cu TVA, la aproape 185.000 lei. Cei care doresc să furnizeze un astfel de dispozitiv către PMT se pot înscrie până în 5 august.

Proiect-pilot la Timișoara

Nu sunt singurele licitații anulate din lipsă de ofertanți. În anii trecuți, cele pentru reabilitarea termică a blocurilor au avut nevoie de mai multe „ediții” pentru a putea fi atribuite. Nici licitațiile pentru creșe și grădinițe n-au avut prea mult succes. În ultima perioadă, în contextul scumpirii masive a materialelor de construcții, firmele nu se înghesuie să participe la licitațiile administrațiilor publice, pentru că nu se pot încadra în sume. Coaliția de guvernare promite o modificare a legii achizițiilor publice, dar nu s-a întâmplat încă nimic.

În același timp, Primăria Timișoara anunță că este prima din România care va avea o Unitate Centrală de Achiziții (UCA), în cadrul unui proiect-pilot al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP). Practic, toate „cumpărăturile” făcute de PMT și instituțiile din subordine vor pleca din același loc și, spun cei de la primărie, asta va însemna o reducere a costurilor. Alături de Primăria Timișoara au fost selectate în acest proiect consiliile județene Sibiu și Harghita.

„Administrația publică din România are nevoie de o transformare profundă, iar Primăria Timișoara are ambiția să fie vârful de lance în acest proces de reformă. Achizițiile publice sunt mecanismul cheie prin care se cheltuiesc bani publici. Dacă sunt prost făcute, plătim dublu prin prețuri mari și calitate slabă. Prin centralizarea achizițiilor din toate instituțiile publice locale vom scădea costul și vom crește calitatea produselor și serviciilor cumpărate”, explică primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Potrivit unui comunicat al PMT, această centralizare „va genera economii semnificative la bugetul local, va reduce birocrația și va crește interesul firmelor care pot oferi bunuri și servicii”. Nu se precizează exact cum se vor întâmpla aceste lucruri și nu se știe cine va lucra aici, dacă se vor face angajări sau dacă vor fi mutați acolo oamenii „de la achiziții” din structurile deja existente. Aderarea Primăriei Timișoara la proiectul pilot derulat de ANAP trebuie aprobată de CL.

About Post Author