Turnul de Apă din Iosefin caută constructor. Va avea ascensor panoramic și cafenea

Primăria Timișoara lansează licitația de execuție pentru refuncționalizarea Turnului de Apă din Iosefin, care va deveni centru cultural. Banii sunt din Norvegia și cel mai devreme totul ar putea fi gata undeva spre finele anului 2022.

turnul de apă

foto: arhivă

Cea mai mare parte din banii pentru „refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin” – adică 7,3 milioane de lei – vin prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului Ro-Cultura. De proiect se ocupă Primăria Timișoara, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener. De la bugetul național vin 1,29 milioane de lei, iar cei doi parteneri trebuie să pună restul de 2,1 milioane. Contractul de finanțare a fost semnat în septembrie 2020, iar data de finalizare a proiectului este 29 februarie 2024.

Intre timp a fost finalizat proiectul tehnic de la Turnul de Apă, realizat de SC Studio Unu de Arhitectură SRL, așa că PMT a scos la licitația lucrările de construcție. „Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (birou administrativ si grupuri sanitare), care împreună să constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spatiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină”, scrie în fișa tehnică.

Ce se face la Turnul de Apă

Potrivit aceleiași documentații, spațiile create în turn vor fi:

  • la cota ±0,00 m – zonă de intrare – cafenea conectată cu spațiul exterior
  • la cota 24,75 m – sală de expoziții
  • la cota +28,50 m – spațiu foaier
  • la cota +34,50 m – sală pentru activități culturale
  • la cota +45,50 m – belvedere

Vor fi făcute scări interioare noi, va fi înlocuită tâmplăria exterioară, vor fi curățate finisajele existente, cărămidă aparentă / beton, și se vor face noi finisaje interioare. De asemenea, va fi amplasat un ascensor panoramic interior. Vor fi refăcute rețelele de utilități și va realizat un sistem de iluminat architectural atât pentru clădire, cât și pentru spațiul exterior.

Șantierul va dura 15 luni

Prețul maxim oferit de PMT este de 7,88 milioane de lei, cu TVA, adică aproape 1,6 milioane de euro, iar termenul de execuție este de 15 luni. Ofertele pot fi depuse până în 3 august.

Turnul de Apă de pe strada Barițiu a fost construit în urmă cu mai bine de un secol, după planurile inginerilor Janos Lenarduzzi și Richard Sabathiel. De multe decenii, el nu mai are nicio utilitate practică. De la înălțimea celor peste 50 de metri ai săi, poți admira însă, într-o zi senină, până hăt-departe, Timișoara.

După ce partea de construcție va fi gata, de introducerea Turnului de Apă în circuitul cultural al orașului se va ocupa Asociația Prin Banat. Pe durata șantierului vor fi organizate tururi și vizite de șantier pentru studenții de la facultățile de profil, pentru a observa procedurile din timpul procesului de restaurare. Vor fi făcute, de asemenea, proiecții 3D pe turn, în vederea familiarizării publicului cu proiectul.

About Post Author