Tura de Cultură, în Timiș. Alergi și afli povești despre cetăți și oameni

tura de cultură

Faci mișcare și afli și lucruri noi despre partea de țară în care locuiești. Este ceea ce ți se va întâmpla dacă alegi Tura de Cultură! Vor fi cinci astfel de evenimente în această toamnă, iar primul este chiar în acest weekend.

Asociația Alergotura și Direcția Județeană pentru Cultură, cu sprijinul financiar al CJ Timiș, le propun pasionaților de alergare un concept inedit: ture în zone istorice din Banat, cu oprire pe traseu la obiective turistice mai puțin cunoscute, dar care au potențial să atragă turiști. Proiectul „Tura de Cultură” a început cu o etapă pilot, care a cuprins ture de alergare la Murani – Cornești, Jdioara, Mașloc – Charlottenburg, Pietroasa – Crivina de Sus – Poieni.

„Cele două organizații și-au propus ca, prin intermediul sportului, să atragă public spre vestigiile istorice ale Banatului, care se află aproape de Timișoara, și să creeze interes de vizitare pentru publicuri cât mai diferite. Tura de Cultură creează oportunități pentru comunități rurale care pot să dezvolte servicii și activități în domeniul turismului, comunități care au nevoie să fie cunoscute și susținute. Echipa Alergotura este responsabilă de organizarea turelor de alergare, iar echipa Direcției Județene pentru Cultură Timiș asigură ghidajul turistic și oferă informații despre obiectivele istorice”, transmit organizatorii.

Următoarea Tură de Cultură are loc în weekendul 17-18 august, pe un traseu în Banatul de munte, organizat pe două porțiuni: cetatea Gladna Română – satul Zolt, 3 km, traseu asfalt, satul Zolt – Luncanii de Jos, 9 km, traseu tip trail-run pe drum forestier, diferență de nivel 350 m. Punctele de atracție sunt cetatea Gladna Română și biserica de lemn din satul Zolt. Înscrierile se fac aici.

Dacă nu apucați să mergeți acum la alergat, iată care sunt turele următoare programate:

  • Tura de alergare Traseul Șvabilor, zona Jimbolia – Lenauheim, în weekendul 21-22 septembrie, când vor fi vizitate muzeele din Jimbolia, muzeul Lenauheim și mormântul colectiv Grabăț
  • Tura de alergare Traseul sanctuarelor, zona Parța – Cebza, în weekendul 12 – 13 octombrie. Vor fi vizitate tell-urile de la Parța și Biserica de lemn Sf. Gheorghe
  • Tura de alergare Traseul Kurganelor, zona Igriș – Sânpetru Mare, weekendul 2 – 3 noiembrie, când vor fi vizitate tumulii de la Sânpetru Mare și situl arheologic – Mânăstirea Cisterciană de la Igriș.
  • Tura de alergare CHAAK – Cetatea uitată, zona Ciacova – Pădurea Macedonia, 30 Noiembrie. Va fi organizată vizitarea culei Ciacova și a ariei de protecție specială Pădurea Macedonia.

About Post Author