Triplex Confinium: frontieră deschisă patru zile la Beba Veche și multe activități / PROGRAM

Beba Veche

Foto: Arhivă, Triplex Confinium

Autoritățile din România, Serbia și Ungaria se întâlnesc din nou la Triplex Confinium, locul unde se intersectează frontierele celor trei țări. Evenimentele se vor desfășura timp de patru zile, când vor fi organizate spectacole și expoziții. De asemenea, va fi deschisă frontiera.

Cooperarea transfrontalieră în cadrul Euroregiunii Dunăre – Criș – Mureș – Tisa va fi sărbătorită și în acest an la Triplex Confinium, punctul de trecere al frontierei între Beba Veche (România), Kübekháza (Ungaria) și Rabe (Serbia). Evenimentul oficial de la borna Triplex va avea loc sâmbătă, 25 mai, de la ora 10, și va include întâlnirea oficialităților, deschiderea festivă a frontierei și crosul copiilor din cele trei sate limitrofe, urmat de premierea celor mici.

După festivitatea de la borna Triplex Confinium, la Sânnicolau Mare se va întruni Adunarea Generală a Cooperării Regionale Dunăre – Criș – Mureș – Tisa, prilej pentru membrii DKMT de a-și prezenta proiectele. Vor fi premiate, de asemenea, patru proiecte transfrontaliere deosebite implementate pe teritoriul Euroregiunii DKMT.

Cum va fi deschisă frontiera

La solicitarea localităților de lângă graniță, care organizează programe culturale în această perioadă, frontiera va fi deschisă timp de patru zile, conform următorului orar:

Joi, 23 mai

Către Serbia: orele 10 – 20. În Ungaria se poate trece în acest interval dinspre Serbia.

Vineri, 24 mai

Către Serbia: orele 10 – 20. În Ungaria se poate trece în acest interval dinspre Serbia.

Sâmbătă, 25 mai

Către Serbia: orele 10 – 20
Către Ungaria: orele 10 – 02

Duminică, 26 mai

Către Serbia: orele 10 – 20
Către Ungaria: orele 10 – 02

Programul al manifestării poate fi găsit AICI.

De anul viitor, evenimentele Triplex Confinium vor sta sub semnul deschiderii unui nou punct de frontieră între România și Ungaria, în Beba Veche. Hotărârea de guvern privind înființarea noului PTF a fost adoptată în urmă cu câteva săptămâni, chiar la Timișoara. Detaliile tehnice au fost discutate anul trecut, când ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit, tot la Timișoara, cu ministrul de Externe al Ungariei. Noul PTF va fi deschis în 2025.

About Post Author