Punct de Trecere a Frontierei Beba Veche – Kubekhaza: se deschide în doi ani

beba veche

Sorin Grindeanu și Peter Szijjarto

Se întâmplă în sfârșit: între România și Ungaria va fi deschis, în cel mult doi ani, punctul de trecere a frontierei Beba Veche – Kubekhaza. Va fi al 13-lea punct de trecere a frontierei între cele două țări.

La Beba Veche se află Triplex Confinium, locul de întâlnire a granițelor dintre România, Ungaria și Serbia. Acest punct, cel mai vestic al României, a fost marcat în 1920, cu o piatră de hotar monumentală, cu trei fațete pe care au fost încrustate stemele celor trei state. Oameni care locuiesc aici erau nevoiți să ocolească 80 de km, dacă voiau să treacă din România în Ungaria, până la PTF Cenad.

Acordul privind deschiderea acestui punct de trecere a frontierei a fost semnat vineri, la Timișoara, de ministrul Transporturilor din România, Sorin Grindeanu, și ministrul de externe maghiar, Peter Szijjarto.

„S-a ajuns la o soluție optimă, agreată de ambele țări, pentru punerea în valoare a unei localități cu un impact simbolic puternic pentru noi, și anume Beba Veche, știm cu toții de ceea ce ține de Triplex Confinium, Beba Veche este cea mai vestică localitate din România. Subliniez că această conexiune rutieră a fost agreată și este rezultatul consultărilor bilaterale. Acest exercițiu s-a derulat în ultimele săptămâni, cu experți din cele două țări”, a spus Sorin Grindeanu.

„Vom construi podul peste Mureș între Magyar Csanad și Cenad”

Între cele două țări va mai fi deschis un punct de trecere a frontierei, după ce va fi construit un nou pod la Cenad.

„Am semnat un nou acord, un memorandum despre deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei. Unul dintre acestea se va realiza la Beba Veche, cu conexiune la Kubekhaza, pe partea maghiară. Acesta va fi dat în folosință cel târziu în termen de doi ani pentru toată lumea. Am putut semna și un acord de construire a unui pod dintre cele două țări și să nu uităm că podurile întotdeauna ne arată o perspectivă care trece dincolo de propria existență. Conform acordului, vom construi podul peste Mureș între Magyar Csanad și Cenad, care a fost distrus în 1940”, a declarat, la rândul lui, Peter Szijjarto.

Prin aceste două noi puncte de trecere a frontierei, numărul total de puncte de trecere va crește de la 12 la 14.

About Post Author