Traseul Revoluției, în PNRR pe motiv de „igienă mentală”. Cum a fost convinsă Comisia Europeană

Traseul Revoluției de la Timișoara, inclus în PNRR, este unul dintre proiectele susținute la Bruxelles de ministrul Investițiilor. Cristian Ghinea spune că e esențial pentru „igiena mentală” a României și vrea să vină să-l și inaugureze. Traseul este estimat la peste 4 milioane de euro și presupune inclusiv reconfigurarea spațiului urban.

Traseul Revoluției

Foto: Constantin Duma

Primăria Timișoara vrea multe milioane de euro prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectele vor fi din domenii precum sănătate. mobilitate urbană sau tranziție spre verde. Noua maternitate este unul dintre ele și în curând ar trebui lansată licitația pentru găsirea unui constructor. Ar fi vizate și un sistem modern de e-ticketing, dar și construirea a cinci pasarele pietonale. Până una-alta, este înclus ca atare în PNRR, cu subiect și predicat, Traseul Revoluției din 1989. Suma prevăzută este de 3,8 milioane de euro, fără TVA.

E nevoie de „igienă mentală”

Este unul dintre proiectele pe care le susține categoric ministrul Investițiilor, Cristian Ghinea. Prezent la Timișoara, acesta spune că este vorba despre o reparație morală obligatorie, fără de care nu se poate construi o țară modernă.

„Pe Timișoara este prins în mod particular în PNRR acest Traseu al Revoluției. Este un proiect la care am ținut foarte mult, parte dintr-un ansamblu de locuri ale memoriei, le-am spus eu. Am avut un dialog cu Comisia Europeană în acest sens. Nu înțelegeau ce ne-a venit nouă să băgăm în planul de reconstrucție Muzeul Holocaustului de la București, Traseul Revoluției de la Timișoara, refacerea Memorialului de la Râmnicu Sărat…

Le-am spus «dom’ne, nu poți să vorbești despre o țară modernă, verde, digitală, fără a face și o igienă mentală, fără a face și o igienă pe partea asta în care chiar avem nevoie». Sunt niște obiective de investiții care au fost mereu amânate. Mereu se punea problema la programele operaționale «Hai să facem Muzeul Holocaustului», «Hai să facem Traseul Revoluției» și mereu nu se găseau oportunități. Am insistat să fie în PNRR și chiar vreau să vin peste câțiva ani să inaugurăm Traseul Revoluției”, a declarat Ghinea.

AR și multă tehnologie

Traseul Revoluției va regândi, practic, spațiul public, în Piața Maria, pe Podul Maria, în Piața Victoriei, Piața Libertății sau la Palatul Administrativ. E acea „rută a revoluționarilor”, pe care puțini o mai pot recrea azi fără hartă și apel la cartea de istorie.

Traseul își propune atât marcarea propriu-zisă a obiectivelor și „crearea de puncte de odihnă și locuri de belvedere”, cât și „ecologizare, igienizare și reabilitare peisagistică a zonelor cu impact negativ”. Intervențiile punctuale cuprind amplasarea de mobilier urban, dar și de mijloace informative audio-video sau fizice, respectiv plantarea de vegetație. Urmează să fie elaborat și un concept de identitate comemorativă, documentară și turistică unitar pentru traseul Revoluției.

Planurile include tehnologie de ultimă generație, bazată pe realitate augmentată (AR), IoT, senzori de mișcare și lumină sau un light design specific rutei. Se intenționează, de asemenea, „marcarea prin instalație audio-video interactivă a unor locuri specifice”, dar și marcarea pe traseu a diverse evenimente. „Poate fi urma unui glonț, locul unei arestări, locul în care s-au aflat dispozitivele de represiune ale armatei și securității, locul din care prima oară s-a strigat «Libertate» sau «Jos Ceaușescu»”, scrie în același document.

Un tur concret există și e special

Între timp, Ministerul Culturii încearcă să găsească un proiectant pentru promisul Muzeu al Revoluției. Sunt în evaluare ofertele de la la doua licitație, după ce prima a fost anulată, pe motiv de propuneri „neconforme”. Primăria va avea, de asemenea, și un regulament de păstrare și conservare a urmelor de gloanțe trase în urmă cu peste 30 de ani, la Timișoara. Acesta a fost întocmit de consilierul USR Răzvan Negrișanu și este pe undeva „pe traseu” prin primărie.

Un pas concret a fost făcut însă de un ONG, care a pus bazele unui proiect foarte interesant. Este vorba despre timișOara Prin alTI oChi – OPTIC, care vrea să facă accesibilă istoria orașului și pentru cei nevăzători. Un grup de elevi și studenți coordonat de lector dr. Alina Satmari a realizat o broșură cu hărți și imagini tactile, machete 3D ale obiectivelor turistice și o arhivă audio care să completeze materialul tactil.

Așa a apărut primul tur ghidat al Revoluției, special conceput pentru nevăzători. „Nouă din zece nevăzători nu ies din casă. Peste tot în lume e nevoie de mai multă atenție și de acțiuni concrete pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilități. Contextul Timișoara – oraș capitală culturală europeană 2023 poate fi unul favorabil și pentru rezolvarea unei astfel de probleme comunitare”, spunea, în luna iunie, Alina Satmari.

About Post Author