Transylvanian Folk Songs, în turneu european. Pe urmele lui Bartók, în Elveția, Austria și Ungaria
Albumul „Transylvanian Folk Songs”, parte din proiectul Retracing Bartók, este prezentat, în această prioadă, în Elveția, Austria și Ungaria. El este rezultatul unei colaborări inspirate între pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban, violistul american Mat Maneri și saxofonistul britanic John Surman.
Cântecele populare culese de Béla Bartók au fost punctul de plecare al albumului „Transylvanian Folk Songs”, lansat în 2020. Ele sunt reinterpretate de pianistul Lucian Ban, violistul Mat Maneri și saxofonistul John Surman. Albumul a ajuns în topul Billboard american și a fost desemnat „albumul anului” la NPR Jazz Critics Poll, NYC Jazz Record, Balkan World Music Charts.
Trio-ul „Transylvanian Folk Songs” își continuă acum traseul european, după ce anul trecut a fost prezent în festivaluri precum Jazz no Parque din Portugalia, Berlin Jazz Festival, Brașov Chamber Jazz, Muenster Jazz Festival, și altele.
În 21 aprilie este programat un concert în Elveția, la Stans Musiktage Festival . Duminică, 23 aprilie, are loc un concert la clubul Porgy & Bess, în Viena, iar luni, 24 aprilie, încă unul la House of Music din Budapesta. Concertul din Viena e susținut de ICR Viena, iar cel din Budapesta, de ICR Budapesta. Ambele concerte sunt susținute de Jazz Updates, în cadrul proiectului Retracing Bartók, parte din programul Timișoara Capitala Europeană a Culturii 2023, finanţat de CJ Timiş prin programul TimCultura 2023.
***
„Retracing Bartók” este un proiect multidisciplinar de arheologie culturală. Începând cu 1907, Béla Bartók face mai mult călătorii de cercetare în Transilvania și Banat înregistrând și documentând cea mai mare colecție de cânt popular românesc de până azi: peste 3.400 de cântece instrumentale și vocale.
Proiectul „Retracing Bartók” este produs și curatoriat de Jazz Updates în Timișoara și este conceput ca o celebrare a extraordinarei diversități și bogății a muzicii românești tradiționale, fiind, în același timp, o reflecție artistică asupra transformării cântului popular în cultura contemporană și o reconstituire a poveștii lui Béla Bartók în România și a dragostei lui pentru muzica din această parte a lumii.