Tomograful de la „Babeș” lucrează din nou. A fost înlocuită piesa cu probleme

Computerul tomograf al Spitalului „Victor Babeș” este din nou funcțional. A durat mai puțin decât estimau medicii de aici. De joi după-amiază, ei vor putea relua investigațiile pacienților cu Covid. În ultima săptămână, acestea au fost făcute la Județean și Municipal.

tomograf

Piesa din cauza căreia aparatul s-a oprit a fost înlocuită, astfel încât investigațiile imagistice vor fi reluate. Tomograful a fost în „pauză” exact o săptămână. „Am reușit să aducem piesa în timp record. Aseară a fost instalată și s-au făcut probele. De obicei, aducerea unei asemenea piese poate dura chiar și o lună. Cei de la compania furnizoare au înțeles însă situația gravă în care ne aflam, dar și faptul că unitățile de primiri urgențe de la spitalele Municipal și Județean riscau să intre în colaps din cauza numărului mare de pacienți care aveau nevoie de investigații imagistice”, spune dr. Diana Manolescu, directorul medical de la „Victor Babeș”.

La spitalul de boli infecțioase vor fi reluate astfel scanările atât în cazul pacienților cu Covid deja internați, cât și pentru cei aduși de ambulanțele SAJ sau SMURD pentru evaluare, în triaj.

„Vreau să le mulțumesc colegilor manageri de la cele două spitale suport, Spitalul Județean Timișoara și Spitalul Municipal. A fost destul de complicat pentru Unitățile de Primiri Urgențe din cele două spitale să facă față afluxului mare de pacienți ce trebuiau consultați din punct de vedere imagistic. Rămâne însă acel semnal de alarmă, că avem nevoie cât mai repede de un al doilea CT pentru back-up”, a declarat, la rândul lui, dr Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș”.

În ultimele șase luni, la Spitalul „Victor Babeș” au fpst făcute aproape 10.000 de scanări ale pacienților infectați cu SARS-CoV 2 și alte câteva mii, pacienților cu alte afecțiuni pulmonare. Computerul tomograf de aici a fost cumpărat în 2018. La începutul anului, o licitație pentru achiziționarea unui nou aparat a fost anulată, pentru că unica ofertă primită nu era conformă.