Tomografia în Coerență Optică, investigații moderne la Spitalul CFR

oct

Spitalul CFR din Timișoara are un aparat ultramodern pentru evaluarea sănătății ochilor. OCT – Tomografia în Coerență Optică – este cea mai modernă tehnică de investigare a ochiului și ajută la diagnosticarea rapidă a mai multor afecțiuni oculare.

Tomografia în coerență optică / OCT permite diagnosticarea, tratarea, dar și urmărirea în timp a mai multor afecțiuni oculare.

„OCT-ul este similar ecografiei, însă, în locul ultrasunetelor, utilizează unda luminoasă în infraroșu, care scanează straturile retinei și ale celorlalte componente ale globului ocular. Această tehnică imagistică este noninvazivă, noncontact, nedureroasă, neiradiantă și nu necesită anestezie”, explică dr. Ileana Bosun, șeful Secției oftalmologie a Spitalul Clinic CF Timișoara.

Investigația durează cel mult 10 minute, timp în care pacientul urmărește un spot luminos în interiorul aparatului. Scanarea se produce fără a intra în contact cu ochiul pacientului. OCT-ul se folosește și pentru analizarea nervului optic, dar și în depistarea afecțiunilor vasculare ale retinei.

„Printre afecțiunile oftalmologice ce pot fi depistate se numară: glaucomul, care reprezintă o deteriorare a celulelor ganglionare, degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, edemul macular, gaura maculară, tracțiuni vitreoretiniene sau decolarea de retină,”, mai spune dr. Bosun.

OCT este singurul aparat care permite depistarea edemului subretinian. Dispozitivul a fost achiziționat prin programul POIM de dotare a Spitalului Clinic CF Timișoara. Pentru consultații la acest spital este nevoie de bilet de trimitere și programare.

About Post Author