Țoancă: Unde sunt actele pentru Colterm plătite de PMT cu 200.000 de euro?
De ce a plătit Primăria Timișoara peste 200.000 de euro, către o firmă de avocatură româno-austriacă? E întrebarea consilierului local Radu Țoancă, care vrea să afle pe ce s-au dus banii. Pentru că nimeni nu a văzut documentele care ar fi trebuit să asigure „securizarea patrimoniului” Colterm.
În luna mai a fost semnat contractul pentru „achiziția serviciilor juridice având ca obiect securizarea patrimoniului Colterm SA și aducerea lui în patrimoniul Municipiului Timișoara acolo unde este cazul; continuarea serviciului public de furnizare a agentului termic pe raza Municipiului Timișoara; analizarea bugetului Municipiului Timișoara raportat la datoriile Colterm SA”. De toate acestea s-a ocupat firma Schönherr și Asociații SCA, care a fost desemnată câștigătoare în urma procedurii organizate de PMT. Suma totală este 1,06 milioane de lei, fără TVA.
Problema este că, jumătate de an mai târziu, Colterm este în insolvență și nimeni nu a aflat oficial ce au făcut mai exact avocații contractați de primărie.
„Timișoara – ca oraș – va avea șanse să intre la rândul ei în insolvență”
„Contractul avea la baza trei obiective: securizarea bunurilor Colterm, continuarea serviciului public de termoficare și reducerea presiunilor financiare pe bugetul orașului. Firma de avocatură nu a rezolvat niciunul din aceste obiective asumate printr-un contract extrem de scump, plătit din bani publici. Patrimoniul Colterm este astăzi în aer, complet gajat în contul unor datorii și a unor creditori, iar el va fi complet înstrăinat în cadrul procedurii de insolvență, în urma unor licitații stabilite de administratorii judiciari”, susține Radu Țoancă, consilier local din partea PSD.
„Dacă administrația Fritz va continua cu această subvenționare masivă și irațională a unei găuri negre, anul viitor Timișoara – ca oraș – va avea șanse să intre la rândul ei în insolvență (…) Această firmă și-a facturat «serviciile», a plecat din Timișoara din luna iunie fără să prezinte vreo soluție sau vreun raport de activitate”, mai spune acesta.
Țoancă spune că banii plătiți degeaba pentru aceste servicii „vor trebui recuperați la bugetul orașului, în urma unor verificări ale Curții de Conturi, fie de la firma de avocatură, fie din buzunarele domnilor Fritz și Lațcău”. Cei doi sunt acuzați că au ales această soluție, a unei firme din București, „dintr-un snobism infantil și sectar”.
Una peste alta, nimeni nu a văzut documentele întocmite de avocații firmei româno-austriece. Cel puțin nimeni din afara cercului de la vârful Primăriei Timișoara. Consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) a și cerut, de altfel, în plenul CL să i se prezinte aceste documente. N-a primit însă niciun răspuns, iar ultima dată, când Iliescu a insistat asupra acestui subiect, președintele de ședință Răzvan Negrișanu (USR) a închis ședința.