TM2023 caută artiști în străinătate. Apel deschis, inclusiv prin ambasade

tm2023

În continuare fără prea multe detalii despre cum va fi Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, acum se caută artiști în străinătate. Este în derulare un apel european, distribuit deja pe Faceebook de unele dintre ambasadele României.

„Am lansat un apel european pentru operatori culturali și artiști de a se implica în Programul Cultural Timișoara 2023. Scopul nostru este dublu: pe de-o parte să facem cunoscută oferta culturală a Timișoarei în Europa, dar și să atragem la Timișoara artiști și producții culturale de excepție. Sunt punți pe care le construim folosindu-ne de șansa deschiderii în plan internațional fără precedent pe care Timișoara o are acum, pentru a poziționa orașul nostru prin cultură pe harta orașelor atractive ale Europei”, a transmis, din concediu, primarul Dominic Fritz.

Apelul a fost distribuit de ambasada României în Marea Britanie încă din 4 august. Operatorii culturali și artiștii sunt invitați să se implice în mai multe moduri. Ei se pot asocia cu un operator cultural local, care este „prins” deja în programul principal al TM2023, sau se pot înscrie la apelul deschis European Echoes, când acesta va fi și lansat. Centrul de Proiecte Timișoara este cel care va gestiona propunerile primite.

TM2023, actualizări și rectificări

Programul pentru TM2023 va fi lansat în luna noiembrie, deodată cu Elefsina și Veszprem. Anul de capitală culturală va începe oficial în weekendul 17 – 19 februarie, când vor avea loc mai multe activități, atât în centrul orașului, cât și în cartiere. Nu sunt cunoscute însă oficial niciun fel de detalii.

Trebuie actualizat, în perioada următoare, și programul cultural. Versiunea datată aprilie 2021 și publicată pe site-ul CDP va fi completată cu propunerile venite de la CJ Timiș, în număr de 20. Ulterior, ea va fi aprobată prin ordin al ministrului Culturii.

Atât CDP, cât și Centrul de Cultură și Artă Timiș, structurile care gestionează, potrivit OUG 83 / 2022, programul cultural vor lansa apeluri de proiecte, pe baza banilor repartizați prin intermediul aceluiași normativ. Nu se va întâmpla însă decât cel mai devreme la jumătatea lunii septembrie, pentru că sumele respective trebuie alocate prin rectificare bugetară.

About Post Author