Propunerile CJ Timiș pentru Capitala Culturală. Castelul Huniade, bun doar pentru proiecții video / LISTĂ

castelul huniade

CJ Timiș propune 20 de proiecte pentru programul cultural Timișoara 2023. Acestea urmează să fie aprobate în plen și, ulterior, introduse în bidbook, alături de cele deja gestionate de Centrul de Proiecte.

CJ Timiș a încheiat procesul de selecție pentru proiectele pe care vrea să le propună pentru programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Ele vor supuse votului în plenul extraordinar programat miercuri, 9 august. Potrivit OUG 83 / 2022, care completează ordonanțele 51 și 42, deja celebrul bidbook trebuie actualizat pe plan local și aprobat de ministrul Culturii.

În luna martie, Primăria Timișoara anunța că echipa de curatori a Centrului de Proiecte a „actualizat și consolidat” dosarul de candidatură, care „a fost transmis spre validare Juriului european de monitorizare”. Potrivit aceleiași surse, juriul de monitorizare a aprobat programul cultural, care poate fi citit AICI.

„Panelul de experți consideră programul cultural actualizat ca fiind o mare realizare a noii echipe curatoriale. Analiza amănunțită a stadiului de dezvoltare a proiectelor din dosarul de candidatură inițial și actualizările necesare se bucură de aprobarea deplină a Panelului”, se preciza într-o scrisoare care a ajuns la Timișoara.

Ministrul Culturii aprobă

OUG 83, care actualizează vechile ordonanțe 51 și 42, a fost publicată în Monitorul Oficial în luna iunie.

Acest document stipulează că „autoritățile executive ale administrației publice locale responsabile pentru implementarea Programului și Ministerul Culturii pot susține procesul de actualizare, pe cale consensuală, a Candidaturii, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (…) După consultarea juriului de monitorizare CEaC, Candidatura actualizată se aprobă prin ordin al ministrului culturii”.

„În cadrul procesului de actualizare, pe cale consensuală, a dosarului de candidatură”, CJ Timiș propune, așadar, pentru introducerea în bidbook a 11 proiecte culturale. Printre acestea, expozițiile Parallels, Paul Neagu, Victor Brauner și Constantin Brâncuși, JazzX, Festivalul de Literatură de la Timișoara, Festivalul Etniilor sau festivalurile Light și Codru. Va reveni în actualitate și Retracing Bartók, un proiect curatoriat de pianistul și compozitorul Lucian Ban.

„Experiență imersivă” la Castelul Huniade

Dacă tot nu-l va putea deschide pentru public, CJ Timiș vrea să pună în valoare și Castelul Huniade. Soluția aleasă? „O serie de șase evenimente lunare ce se vor desfășura la Castelul Huniade constând în concerte și proiecții tematice pe zidurile castelului. Se va construi astfel o experiență imersivă unică pentru spectatori și punem în valoare cel mai important monument istoric al orașului”, se precizează în proiectul de HCJ.

În bidbook ar trebui să intre și Festivalul Medieval al Castelului Huniade, desfășurat lângă monumentul istoric. Acesta este închis de vreo 15 ani, iar CJ nu reușește să găsească soluția cea mai bună pentru a-l reabilita. Singurele lucrări au fost făcute în aripa de nord-vest, dar nici aceea nu este vizitabilă.

Propunerile CJ pentru bidbook

  • Expoziția Parallels, la Muzeul Național de Artă Timișoara, în parteneriat cu Galeria Matica Srpska Novi Sad
  • Expoziția Paul Neagu, la Muzeul Național de Artă Timișoara
  • Expoziția Victor Brauner, la Muzeul Național de Artă Timișoara
  • Expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale, la Muzeul Național de Artă Timișoara,
  • Baroque Reloaded by MNArT
  • Festivalul Etniilor, organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș la Muzeul Satului Bănățean, care va redefini spațiul acestuia „prin crearea unor puncte inedite de întâlnire centrate pe actul artistic multicultural”
    Patrimoniul sub reflectoare la Muzeul Național al Banatului, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara
  • Festivalul Medieval al Castelui Huniade, ediție specială TM2023 organizată de Muzeul Național al Banatului
  • JAZZx, ediție specială TM2023, organizată de Muzeul Național al Banatului
  • Festivalul Luminilor, în organizarea și sub coordonarea Muzeului Național al Banatului Timișoara. „Festivalul va debuta la trecerea între anii 2022 și 2023 ca un eveniment de trecere în anul Capitalei Europene a Culturii, la sfârșitul anului 2023 marcând ultimele momente ale anului Capitalei Europene a Culturii și deschizând fereastra către moștenirea anului”, scrie în proiect
  • Luminile magice la castel, eveniment organizat de Muzeul Național al Banatului Timișoara – șase evenimente lunare ce se vor desfășura la Castelul Huniade constând în concerte și proiecții tematice
  • Festival internațional de animație și teatru pentru copii organizat de Teatrul Merlin
  • Festivalul Internațional de Literatură Timișoara – La Vest de Est / La Est de Vest
  • Festivalul fLight over borders (Flight Festival 2023), eveniment artistic cultural, unic în sud-estul Europei
  • Codru, singurul festival din Romania ale cărui venituri sunt redirecționate spre cauze ecologice
  • Retracing Bartók, care va reimagina în cheie contemporană cântecele culese de Béla Bartók din satele din Banat cu ajutorul unor nume importante din jazzul internațional
  • Muzicon va aduce în atenția publicului rezidențe creative, colaborări între artiști din zona muzicală alternativă și cvartete de coarde, precum și cea mai mare conferință de muzică alternativă din România
  • Concert Special în Peștera Românești, ediție special TM2023
  • Bega.Clasic, o serie de patru evenimente de muzică clasică, sau classical crossover desfășurate în spații neconvenționale de pe Bega
  • Festivalul Excelenței Teatrale

Bidbookul pentru Timișoara 2023 urmează să fie „reîmpachetat” de echipa curatorială a Centrului de Proiecte, iar apoi va fi consultat juriului de monitorizare CEaC. Candidatura actualizată va fi, în final, aprobată prin ordin al ministrului Culturii.

About Post Author