28 septembrie 2020

TM2021 are, în sfârșit, ordin de ministru să împartă banii. Întrebarea e: care bani?

tm2021

Grabă mare la Ministerul Culturii! A apărut, în sfârșit, ordinul de ministru care aprobă procedura de selecție și modalitatea de finanțare a proiectelor pentru TM2021. Ordinul ar fi trebuit să apară anul trecut. Câți bani primește, de la București, Asociația TM2021, ca să aibă ce să împartă? Nu știe nimeni.

Ordinul Ministrului Culturii nr. 2.520 / 15 ianuarie 2010 a fost publicat în Monitorul Oficial miercuri, 12 februarie. El se referă la „procedura de selecție a beneficiarilor și modalitățile de finanțare nerambursabilă pentru acțiuni și proiecte culturale în cadrul Programului cultural național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021»”.

„Prezenta procedură reglementează procedura de selecție a beneficiarilor și modalitățile de finanțare nerambursabilă pentru acțiuni și proiecte culturale în cadrul Programului cultural național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021»”. Finanțarea nerambursabilă se acordă de către Asociația Timișoara 2021 (…) în urma unei proceduri de selecție derulate de către aceasta, cu respectarea prezentei producuri, a OUG 42 / 2019 (…) aprobată cu completări prin Legea 198/2019”, scrie în ordinul semnat de Bogdan Gheorghiu.

Ordinul de ministru ar fi trebuit să apară demult

Practic, ordinul de ministru dă verde Asociației Timișoara 2021 să înceapă selecția proiectelor care pot primi finanțare nerambursabilă. Se întâmplă, în sfârșit, ceea ce articolul 8 al faimoasei OUG 42 / 2019 prevede încă din… iunie 2019! „Procedura de selecție a beneficiarilor, prevăzută la art. 7 alin. (1), care vor primi finanțare nerambursabilă acordată de către Asociație pentru acțiuni și proiecte culturale, precum și modalitatea de finanțare vor fi aprobate prin ordin al ministrului culturii și identității naționale, cu consultarea Consiliului Concurenței, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, scrie în actul normativ.

OUG a fost ea însăși aprobată cu vreo patru luni întârziere, prin Legea 198, în vigoare din 10 noiembrie. Ordinul de ministru ar fi trebuit să apară anul trecut. E bine că s-a întâmplat și acum, dar apare o altă întrebare.

Banii pentru TM2021, încă un mister

Ce bani va primi, în acest an, de la bugetul național, proiectul TM2021? Potrivit proiectului Legii bugetului, suma inițială era de 700.000 lei! Ulterior, a fost adoptat un amendament care adaugă 2 milioane de lei. Asta, pentru programul cultural. Pentru partea de infrastructură, povestea e și mai în ceață.

La finele lunii ianuarie 2020, Alexandra Bogdan, consilier al ministrului Culturii, explica pașii de după ordinul de ministru. „Urmează un contract de finanțare care se va încheia între Ministerul Culturii și asociație. Pe partea de infrastructură se vor încheia contracte de finanțare privind transferurile către Primăria Timișoara și CJ Timiș (..) Noi reprezentăm Ministerul Culturii (…) Știu că sunt anumite discuții în guvern (despre banii pentru TM2021 – n.r.) și urmează să se comunice”, spunea Bogdan.

Oficial s-au promis 11 milioane de euro, până în 2022

De comunicat nu s-a comunicat încă nimic. Între timp, guvernul a picat prin moțiune de cenzură, iar Ludovic Orban a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou executiv. E tot cel actual, care funcționează în prezent cu atribuții restrânse, dar e greu de crezut că va trece de parlament. Și cum viața politică e în plină efervescență, problema Capitalei Europene a Culturii mai poate să aștepte.

Potrivit OUG 42, în perioada 2019 – 2022, programul TM2021 „se implementează, în limita sumei de 52,9 milioane de lei, pentru proiectele și acțiunile finanțate prin Asociație. Alocările anuale destinate programului se stabilesc în limita sumelor aprobate în bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale”. Vă reamintim: oficial, în 2020, suma aprobată în bugetul MCIN este de 700.000 lei. Pe partea de infrastructură, asumarea guvernului este de peste 114 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: