23 ianuarie 2021

Timișul ar putea face jumătate din testele de coronavirus anunțate în fiecare zi în România

coronavirus

Capacitatea de testare pentru coronavirus în Timiș ar fi 1.500 de teste / zi. Asta, în teorie. Realitatea e că, la nivel național, media anunțată abia depășește 2.000. De ce? Pentru că lipsesc kiturile de testare. Bani se alocă, dar achizițiile merg foarte greu.

Primarul Nicolae Robu a anunțat, vineri, că, în Timiș sunt opt aparate de testare Real Time – PCR. „Avem șapte aparate funcționale și unul la Lugoj. Numărul de teste e în jur de 1.000-1.500. Unul dintre aparate este de mare capacitate și se pot face multe teste. (…) Când vom avea și testele, evident”, spune Robu. În condițiile în care, în medie, la nivel național sunt anunțate, în fiecare zi, în jur de 2.000 de teste, Timișul ar putea asigura, teoretic, peste jumătate din ele.

Acel „când” este problema. Bani s-au tot alocat pentru cumpărarea de teste. Săptămâna trecută, de exemplu, Primăria Timișoara a dat 200.000 lei pentru 3.000 de teste precomandate de Spitalul Municipal. „Nu le-am primit. Doamna manager (Olimpia Oprea – n.r.) mi-a spus că azi vor sosi 700. Sper să sosească”, mai spune Robu. Vineri, și CJ Timiș a dat 150.000 de lei pentru teste care să fie folosite la Spitalul Municipal Lugoj.

Potrivit datelor oferite de Grupul de Comunicare Strategică, „până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 31.657 de teste”. Primul caz de coronavirus în România s-a înregistrat în 26 februarie. În cele 37 de zile care au trecut de atunci, media zilnică a testelor este de 855.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: