Timișoara va avea buget participativ. Propuneri, doar de la cetățeni, nu și de la ONG-uri

bugetul timișoarei

CL Timișoara a aprobat, în ultimul plen, regulamentul bugetului participativ, care, în acest an, are o valoare de 3 milioane de lei. La finele lunii iulie va fi publicată lista proiectelor câștigătoare. Suma maximă per proiect este de 400.000 lei.

Timișoara va avea, în premieră, un capitol din bugetul local propus și votat de cetățeni. Suma pentru campania „Timișoara decide” este de 3 milioane de lei și va împărțită între proiectele pe care le dori comunitatea și care, în cele din urmă, vor fi și votate de acestea. Regulamentul bugetului participativ a fost aprobat în plenul-maraton de marți seară al CL Timișoara.

El a trecut printr-un proces de consultare publică, în urma căruia cea mai importantă modificare este aceea potrivit căreia vor putea depune proiecte doar persoanele fizice. Inițial, administrația locală ar fi vrut să accepte și propuneri de la ONG-uri. „În competiția pentru cele 3 milioane de lei vor fi acceptate doar proiecte propuse de cetățeni individuali sau grupuri informale de cetățeni, pentru a stimula coagularea lor în jurul unor nevoi comune. Fiecare proiect poate primi 400.000 lei cu TVA inclus”, transmite PMT.

Cinci domenii de interes

Timișorenii sunt invitați să depună proiecte pe următoarele cinci domenii: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților, Orașul digital. Calendarul bugetului participativ al PMT este următorul:

ianuarie – februarie: Informarea și formarea cetățenilor pentru bugetul participativ
martie: Colectarea propunerilor de proiecte, verificarea eligibilității acestora și centralizarea lor în lista generală de propuneri

  • aprilie – mai: Analiza tehnică, juridică și financiară a propunerilor de proiecte eligibile și publicarea listei cu proiectele care se califică pentru etapa de votare
  • 1 – 20 iunie: Primirea și soluționarea contestațiilor
  • 20 iunie – 20 iulie: Votarea proiectelor
  • 25 iulie: Publicarea listei cu proiectele câștigătoare

„Proiectele alese prin vot de timișoreni vor fi incluse în bugetul local și implementate de Primăria Municipiului Timișoara. În funcție de complexitatea lor, proiectele câștigătoare pot demara începând cu anul în curs sau în anul următor. Fiecare proiect implementat va fi etichetat cu logo-ul «Propus de timișoreni»”, mai transmitea PMT, la finele anului trecut.