Timișoara trebuie să facă repede un plan de reducere a poluării. Robu spune că avem un oraș cu un aer bun

praf

Timișoara trebuie să facă, la fel ca alte nouă orașe din România, un plan de reducere a poluării. Este anunțul făcut luni de ministrul Mediului, Costel Alexe. Exact în aceeași zi, primarul Nicolae Robu anunța pe Facebook cât de bun este aerul în oraș.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat luni, 20 ianuarie, că 10 orașe din România trebuie să facă planuri preventive de reducere a nivelului de poluare. Este o recomandare a instituțiilor europene, pentru a se evita o eventuală procedură de infringement. Cele zece orașe sunt: Bacău, Brăila, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Pitești, Ploiești, Timișoara și Turnu Măgurele.

„Analizând datele, voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România care au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului (…) Ar fi trist ca România să înceapă iarăşi o corespondenţă cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului”, a declarat Alexe, citat de Agerpres.

Aer între bun și foarte bun, anunță primarul

Tot luni dimineață, primarul Nicolae Robu a publicat pe Facebook printscreenuri cu datele de la două din cele patru stații de monitorizare a aerului din oraș. „Iată calitatea aerului în Timișoara, luni, 20 ianuarie 2020, ora 8 (da, 8!!), pe Calea Aradului și în centru, unde stațiile au toți senzorii funcționali. Notă: verde mai închis înseamnă valoare foarte bună a parametrului în cauză, verde mai deschis înseamnă valoare bună a parametrului în cauză”, a scris edilul.

În toamna anului trecut, stația TM1, de pe Calea Șagului, a fost pe „roșu” zile la rând la indicatorul PM10, adică pulberi în suspensie. Robu a reacționat atunci publicând datele furnizate de un site care nu măsoară decât PM2,5 și care este afiliat – nu aparținător – de Organizația Mondială a Sănătății. „Iată realitatea în privința calității aerului în Timișoara, după date oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății și nu după scornelile unor minți tulburi (…) Calitatea aerului în Timișoara nu ne mulțumește, am vrea ca ea să fie mult mai bună și acționăm în acest sens (…) Așa cum e ea, Timișoara a reușit, cu mine ca Primar, să fie singurul oraș din România scos de pe lista de infringement a Uniunii Europene”, nota primarul.

Robu: Trebuie înțelese corect măsurătorile

Săptămâna trecută, Robu a făcut o altă postare legată de calitatea aerului, folosind datele acelorași stații de monitorizare. Întrebat de ce acum datele sunt bune și în toamnă nu erau, primarul a încercat o explicație. „În toamnă am spus că trebuie înțelese corect măsurătorile. Sunt măsurători de moment. Arată calitatea aerului în acel moment. Dacă s-a întâmplat să fie un fenomen meteo, atunci, în toamnă, când s-a făcut atâta vâlvă, că eu urmăresc dintotdeauna stațiile… Ați mai văzut ceva cum s-a întâmplat în acele zile de astă-toamnă?

Atunci a fost un fenomen meteo mai larg, nu pentru Timișoara, și acel fenomen coroborat cu ceea ce avem noi neideal a condus la acele indicații. Dar ăsta nu este un motiv să decretăm că Timișoara este un oraș foarte poluat. Uitați-vă prin comparație și veți vedea că este un oraș cu un aer bun. Nu excepțional, că eu nu sunt mulțumit, mai avem de muncit”, a declarat Nicolae Robu, pentru stiridetimisoara.

În 23 decembrie 2019, Primăria Timișoara a anunțat, pe siteul propriu, că se apucă de „elaborarea planului de calitate a aerului în aglomerarea Timişoara”. Cei interesați încă pot consulta aici documentația și pot trimite în scris comentarii și sugestii până marți, 21 ianuarie, la camera 304 din PMT.

About Post Author