Timișoara, „povestită” virtual în Budapesta. Spotlight Heritage, prezentat în fața a sute de curioși / FOTO

Spotlight Heritage Timișoara

Poveștile Timișoarei, „spuse” prin ecrane tactile, aplicații mobile, aplicații de realitate virtuală (VR) și aplicații augmentate (AR). S-a întâmplat la Institutul Cultural Român de la Budapesta, unde a fost prezentat proiectul Spotlight Heritage Timișoara.

Festivalul Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu – Demonstrații XR „Patrimoniul sub reflectoare”, desfășurat zilele trecute în Budapesta, își propune promovarea diversității culturale a orașului, a comunităților și vecinătăților, prin multiplele povești ale Timișoarei, spuse prin intermediul tehnologiilor digitale.

Instalația interactivă ce combină ilustrații și povești documentate în cadrul Spotlight Heritage Timișoara a fost prezentată în structură multiplă de print integrat cu spații interactive prin ecrane tactile, aplicații mobile, aplicații de realitate virtuală (VR) și aplicații augmentate (AR).

Sute de studenți și elevi din Budapesta au aflat poveștile Timișoarei

Aplicația VR a permis participanților să „viziteze”, cu ochelari de realitate virtuală, cartierele Iosefin, Elisabetin, Fabric și Cetate. Curioșii s-au putut plimba pe străzi, în parcuri sau piețe publice, vizitând zeci de repere documentate în cadrul Spotlight Heritage Timișoara, prin imagini 360 de înaltă calitate. În paralel, aplicația AR a oferit celor prezenți ocazia să testeze tehnologiile de realitate augmentată și mixtă. 12 printuri de mari dimensiuni cu imagini ale celor mai reprezentative repere din Timișoara și ecrane tactile interactive pentru navigarea în site web și aplicația mobilă au completat experiența participanților.

Festivalul Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu – Demonstrații XR a continuat, prin susținerea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, la Universitatea Óbuda din Budapesta. Sute de profesori, studenți și elevi de liceu au avut posibilitatea de a interacționa cu o lume complexă, real-virtuală, prin care au aflat despre Timișoara, dar și despre cum pot să se implice în dezvoltarea și co-crearea de conținut cultural digital.

Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online AICI și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple.

About Post Author