Timișoara – Capitală europeană a conviețuirii multietnice. Văzută prin ochii unui norvegian

Timișoara

Un norvegian va reface călătoria bunicului său și va spune lumii povestea Timișoarei, un oraș în care toate etniile au găsit un acasă. Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu ONG-ul norvegian Romers Rettigheter, începe unui nou demers de promovare a multiculturalismului prin artă și tradiții.

Documentarul „Timișoara – Capitală europeană a conviețuirii multietnice” își propune să evidențieze bogăția și diversitatea culturilor din Europa, să celebreze trăsăturile culturale pe care europenii le împărtășesc, să crească sentimentul de apartenență al cetățenilor la o zonă culturală comună și să favorizeze contribuția culturii la dezvoltarea orașelor. Vor fi documentate interacțiunea și contribuția la viața socială, politică, economică și culturală din prezent a principalelor etnii din Timișoara.

Naratorul acestei povești este norvegianul Christo Balthazar, nepotul ziaristului și scriitorului Jahn Otto Johansen, autorul cărții „România: O colecție de articole”. Practic, Christo va reface călătoria bunicului său, iar documentarul va prezenta noile realități prin ochii lui.

Filmul regizat de Florin Iepan va vorbi despre tradiții și obiceiuri, dar și despre noile afaceri locale ale celor care s-au stabilit în Timișoara în ultimii 20-30 de ani. Veți afla povești despre gastronomia sârbească, despre meșteșugurile și muzica romă, despre literatura și teatrul maghiar, dar și despre comunitățil italiene sau turcești.

Premiera este programată la finele lunii iulie, la Timișoara, în cadrul unui minifestival de trei zile în aer liber, caree va include proiecții de film urmate de Q&A-uri, o dezbatere despre minorități si schimbul cultural, incluzând tema imigrației și un târg de produse tradiționale. Ulterior, filmul va putea fi vizionat pe platforme online din România și Norvegia.

Proiectul „Timișoara- Capitală europeană a conviețuirii multietnice” beneficiază de suma de 468.548 lei, finanțare nerambursabilă prin Granturile SEE și norvegiene.

About Post Author