31 martie 2020

Timișoara 2021, mai puțin importantă ca Vila Florica. Robu: Să privim spre viitor cu încredere

timișoara 2021

E cu promisiuni și cu mers pe încredere. Vorbim despre proiectul național Timișoara 2021, pentru care Ministerul Culturii alocă, în acest an, doar 2,7 milioane de lei, pentru program cultural și infrastructură. Vila Florica, viitorul „Muzeu Brătianu”, a primit 3,5 milioane.

Ministerul Culturii a alocat, în 2020, pentru programele artistice ale Capitalei Culturale Europene, 200.000 lei. Alte 2,5 milioane vor veni pentru partea de infrastructură. unde Primăria Timișoara a cerut peste 43 de milioane. Potrivit OUG 42, în perioada 2019 – 2022, programul TM2021 „se implementează, în limita sumei de 52,9 milioane de lei, pentru proiectele și acțiunile finanțate prin Asociație. Alocările anuale destinate programului se stabilesc în limita sumelor aprobate în bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale”. Aceștia sunt doar banii pentru programele culturale. Pentru partea de infrastructură ar trebui alocată o sumă de aproximativ 114 milioane de lei.

Primăria Timișoara a cerut 43 milioane de lei pentru infrastructură. Intră în acești bani și peste 11 milioane de lei pentru Centrul Cultural Mărășești, în licitație de execuție. Acesta este, de altfel, cel mai avansat proiect în ceea ce privește obiectivele culturale.

Robu: Premierul Orban m-a asigurat că se vor da bani

Primarul Nicolae Robu continuă să susțină că la Timișoara vor veni bani. Oricum, bugetul local e… pregătit de suplimentare. Proiectul încă nu a fost făcut public. „Sunt convins că dacă PNL rămâne la putere, asta se va întâmpla. Vom primi bani mult mai mulți. Am avut discuții cu premierul Orban, care m-a asigurat că Timișoara va primi bani din fondul de rezervă în ritmul în care e nevoie de ei. În orice caz, eu nu pot concepe să nu avanseze aceste proiecte în orice condiții. Prin urmare, va fi o prioritate pentru noi. La nevoie, vom face rectificări de buget și vom da de la bugetul local mai mulți bani, în cazul în care nu vom primi susținere din alte părți”, a declarat, marți, edilul.

Robu încă caută să găsească scuze pentru modul în care este tratat, de la București, proiectul Timișoara 2021. „Haideți să privim spre viitor cu optimism și cu încredere. Așa a fost politica de întocmire a bugetului, având în vedere situațiile foarte grele găsite moștenire de la guvernarea precedentă. Este un program de importanță națională, eu mereu spun asta. Asta trebuie să conștientizeze toată lumea, este un program al României, angajat ca atare de statul român (…) Noi vom lua din altă parte și vom susține aceste proiecte, care țin de onoarea noastră și ca oraș, și ca țară. Premierul mi-a promis că vom primi banii necesari”, a mai spus primarul Timișoarei.

Pentru Vila Florica se poate

Întrebat dacă se gândește să organizeze vreun miting, pentru a protesta, dacă nu se dau mai mulți bani, Robu a spus că nu crede că va fi cazul. „Cu PNL la putere nu va fi nevoie să fac nici un miting. Sunt încrezător că vom primi toți banii”, a conchis acesta.

Ca o comparație, în ședința de guvern de săptămâna trecută, guvernul a decis suplimentarea bugetului Ministerului Culturii, din fondul de rezervă al Executivului, cu suma de 3,5 milioane de lei pentru punerea în funcţiune a Muzeului Naţional „Brătianu”. Vorbim despre Vila Florica, din comuna Ștefănești, județul Argeș.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: