Timișoara 202…? Capitala culturală europeană ar putea fi amânată

Pandemia de coronavirus ar putea muta cel mai important proiect din ultimii ani al Timișoarei: cel de Capitală Europeană a Culturii 2021. S-a discutat deja despre asta și va fi luată o decizie la nivelul UE. Nu se știe dacă decalarea va fi de un an sau de șase luni. Simona Neumann spune că amânarea ar ajuta Timișoara.
Programele de la Rijeka și Galway, capitalele europene ale culturii în 2020, sunt oficial suspendate, pentru că izolarea impusă de pandemie nu permite derularea niciunei acțiuni din cele pregătite. Comisia Europeană a luat deja în discuție această situație și, probabil nu peste multă vreme, va anunța o decizie.
„Atât în Comisia Europeană, cât și în Comisia de cultură a Parlamentului European sunt discuții cu privire la o posibilă decalare a începerii capitalelor culturale europene care ar fi trebuit să aibă loc în 2021.
Este vorba despre Timișoara, Elefsina și Novi Sad. Deocamdată nu s-a stabilit cu exactitate cu cât se va decala. S-ar putea să fie doar cu o jumătate de an, s-ar putea să fie cu un an. O primă reuniune a avut loc în 8 aprilie. Următoarea va fi în luna mai. E o discuție. Rijeka și Galway, capitalele europene ale culturii în 2020, sunt în imposibilitatea de a-și derula programele. S-ar putea decala și perioada anului lor. În funcție de asta vor fi și celelalte decalate”, explică Simona Neumann, directorul executiv al TM2021.
Mutarea totală în online e imposbilă
Momentan, Asociația TM2021 își re-desenează pașii pentru anul 2020. „Ne străduim să facem cât de mult posibil proiecte care pot fi transferate în mediul online. Lucrăm cu partenerii de implementare. Nu pot să estimez când vor fi primele evenimente. Am putea ști asta doar în momentul în care vom ști când se va termina această perioadă de izolare și de stat în casă și care vor fi condițiile ieșirii din această izolare. Probabil se va face în mod gradual (…) Trebuie să știm și condițiile în care putem să organizăm evenimente de mai mari dimensiuni”, mai spune Neumann.
Directorul executiv al TM2021 admite însă că mutarea online e doar o soluție de provizorat. „Cultura și arta au nevoie de spectatori, de participarea oamenilor. O mutare în online în totalitate este imposibilă. În online pot fi trecute acum proiecte care au avut mai mult caracter de promovare a brandului Timișoara 2021 și a orașului, a regiunii. Pot fi mutate niște conferințe, eventual niște expoziții virtuale sau creații digitale. Destul de puține lucruri pot fi mutate online”, ne-a mai declarat aceasta.
„Ne-ar ajuta o decalare”
Ajută Timișoara o decalare a proiectului? Simona Neumann spune că da. „A trebuit să oprim pregătirile pentru proiectele de mari dimensiuni, deci ne-ar ajuta o decalare. În plus, trebuie să ținem cont și de faptul că tot conceptul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021 este bazat pe participarea cetățenilor, pe ieșirea actului artistic și cultural în spații publice. Orice restricție ne împiedică să ne desfășurăm activitatea după programul pe care l-am gândit. Pe de altă parte, este vorba și despre prezența turiștilor pe care ni-i dorim”, afirmă directorul executiv al TM2021.
În perioada imediat următoare, asociația va prezenta primăriei, principalul finanțator, un program ajustat în funcție de condițiile actuale. „Planul A era programul normal, dacă nu era pandemie. Planul B este un program mai redus, în condițiile în care vom ieși din izolare la mijlocul anului. Presupunem că unele acțiuni vor putea avea loc. E un plan flexibil, care să poată fi mutat oricând într-un plan C, pentru când vom avea mai multe date concrete și vom ști dacă se va decala și cu cât se va decala anul capitalei culturale europene pentru Timișoara”, conchide Simona Neumann.
Primăria Timișoara a prevăzut în bugetul pe 2020, întocmit înainte de pandemie, suma de 21 de milioane de lei pentru proiectul TM2021. Un milion de lei este cotizația, iar restul banilor erau pentru evenimentele programate în anul pregătitor. Suma va fi evident ajustată.