Teste gratuite pentru depistarea apneii, la Spitalul CFR

apnee

sursa foto: https://goldcoastimplantspecialist.com.au

În ambulatoriul Spitalului Clinic CF Timișoara pot fi făcute teste gratuite pentru depistarea bolii care afectează somnul. Mai exact, pentru apnee. Netratată, aceasta poate avea urmări grave, mai ales în cazul șoferilor.

Sindromul de apnee este caracterizat prin pauze respiratorii în timpul somnului, repetate frecvent și au o durată mai mare de 10 secunde. Ele sunt însoțite de microtreziri cauzate de scăderea bruscă a oxigenului în sânge.

„În timpul somnului se îngustează căile aeriene superioare. Această obstrucție poate fi completă, și atunci vorbim de apnee, sau parțială, și în cazul acesta avem de-a face cu hipopnee. Cei mai expuși sunt bărbații de vârstă medie, persoanele obeze, cele cu o circumferința a gâtului mai mare de 43 de cm, dar și pacienții cu boli cardiovasculare ori cei cu istoric familial cu această afecțiune. Manifestările sunt simple: sforăit zgomotos, senzație de sufocare în timpul somnului, oprirea respirației timp de câteva secunde, somnolență puternică în timpul zilei, ameteala și deficit de atenție”, explică dr. Diana Velescu, medic specialist pneumolog la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Potrivit statisticilor, între 25 și 30% dintre șoferii profesioniști suferă de Sindromul de Apnee în Somn Obstructivă. Somnolența excesivă în timpul zilei și apariția tulburărilor de atenție sunt două dintre consecințe, care pot avea urmări grave: adormirea la volan ce ar putea duce la producerea de accidente.

Există soluții

Pacienții cu apnee au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială rezistentă la tratament, accident vascular cerebral, infarct miocardic, diabet zaharat, depresie și chiar impotență.

„De cele mai multe ori, pacienții vin pentru consult după ce partenerele de viață le spun că sforăie foarte mult. Pentru a stabili diagnosticul de Sindrom de Apnee în Somn Obstructivă (SASO) le oferim pacienților un aparat pe care să-l folosească în timpul nopții, acasă. Acesta are 4 canale care măsoară nivelul de oxigen în sânge, fluxul de aer, efortul respirator, frecvența cardiacă și poziția corpului, înregistrând și sforăitul. Odată ce aparatul este recuperat de la pacient, informațiile obținute ne vor spune dacă este vorba de o formă ușoară, de una medie sau de o formă severă. În funcție de rezultate, putem începe tratamentul”, mai spune dr. Velescu.

Spitalul Clinic CF Timișoara are în dotare poligraf portabil pe care pacienții îl pot primi spre utilizare, gratuit, în urma unei programări pentru consult la cabinetul de pneumologie.

About Post Author