Testați carnea de porc, ca să nu vă treziți la spital, după sarmale. Trichineloza nu e o glumă

sursa foto: Unsplash / Kwon Junho
Mare atenție de unde cumpărați carnea de porc pentru cârnați și sarmale. Ea trebuie neapărat testată, pentru a nu a avea surpriza neplăcută de a face trichineloză. Sfatul este valabil și dacă tăiați porcul în propria gospodărie. Boala se vindecă, dar vă poate strica sărbătorile.
Decembrie este luna în care se sacrifică porci în gospodării și, mai apoi, se consumă carnea, sub diferite forme. Înainte de a prepara „porcăriile”, e însă necesară realizarea unui examen trichineloscopic, pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella Spiralis. Acesta provoacă trichineloză. Boala apare cel mai adesea în mici focare, rude, prieteni sau vecini, și este cauzată de consumul aceluiași aliment.
Principalele simptome sunt febră, dureri de cap, erupții cutanate, grețuri, vărsături, diaree, dureri abdominale, edeme faciale însoțite de conjunctivită și chiar hemoragii. Primele simptome apar la o zi-două după consumul de carne infestată. Există posibilitatea afectării mușchilor respiratorii, ceea ce duce la tulburări de respirație. În infecțiile severe pot apărea complicații cardiace, pulmonare sau chiar neurologice.
„Examenul trichineloscopic nu este unul complicat, iar medicul veterinar poate da un rezultat în câteva minute. Sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar”, este sfatul dr. Ovidiu Roșca, medic primar boli infecțioase la „Victor Babeș”.
În cazul în care apar simptomele unei toxiinfecții alimentare este necesară prezentarea de urgență la medic. Cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.