5 iunie 2020

Testare în masă la Timișoara? Robu: Nu simt că așa se pot rezolva probleme, nu cumva să facem mai mult rău

testare

Testarea în masă nu pare sigură și ar putea fi un motiv de panică. Este părerea primarului Nicolae Robu. El recunoaște că nu are competență în domeniu, dar aplică logica. Edilul crede totuși că baza de testare ar trebui să fie mai largă.

În ultimele zile, ideea de testare pe scară largă a bucureștenilor, lansată în spațiul public de fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, a stârnit o mulțime de controverse. Primarul Nicolae Robu nu pare convins că e o idee bună. Admite că nu se pricepe, dar a ascultat părerile mai multor virusologi. „Eu nu simt că în felul acesta se pot rezolva probleme. Nu eu decid, eu nu sunt medic, nu am competențe în acest domeniu, eu pun în practică ceea ce decid specialiștii. Eu, atâta tot, fac un exercițiu de logică: cu testele rapide se spune că din 100 de testați, la 30 se greșește.

Adică se greșește într-un sens foarte periculos. Ei apar ca negativi, deși sunt pozitivi. Și atunci eu mă întreb: oare nu este periculos ca, la fiecare 100 de persoane infectate, 30 să afle că ar fi negativi, să fie liniștiți, să umble prin comunitate fără nicio grijă, știindu-se negativi, și să-i contamineze pe alții cu virusul pe care îl poartă”, spune edilul.

Ce îl îngrozește pe primarul Timișoarei

Testele de laborator, care sunt aproape 100% precise, cer timp și, deci, nu e realist să crezi că poți testa populația unui întreg oraș. O rată de eșec de 30%, așa cum oferă testele rapide, spune Robu, nu poate să fie decât un motiv de neliniște. „Ca simplu trăitor, să știu că în comunitatea mea, 30% din oameni se pot crede sănătoși și, în realitate, să fie purtători de virus, mă îngrozește! M-ar îngrozi gândul ăsta! Întotdeauna, și în războaie, și când au fost molime, au fost și profitori. Spun lucruri foarte grave acum, dar nu acuz și nu suspectez pe nimeni.

Grupurile de interese foarte puternice la scară planetară, și când e vorba de medicamente, și când e vorba de diverse substanțe, profită. Unii sunt cu conștiință și își folsesc toată competența în acte de omenie, sigur, încasând și sumele meritate, fără excese la capitolul profit (…) Dar de fiecare dată s-au găsit și persoane care au încercat să profite. Trebuie să fim vigilenți. Eu doar atât spun”, continuă primarul Timișoarei.

Robu: Îmi declin competența

Nicolae Robu e categoric: nu se poate implica în niciun fel în luarea unei astfel de decizii. „Îmi declin competența. Cei care iau decizia vor trebui să și răspundă pentru ea (…) Sunt testați cetățenii dintr-un bloc azi, 27 martie. Sunt sănătoși. Mâine, unul merge sănătosi să-și facă cumpărăturile și dă peste unul care nu se știe bolnav sau care este iresponsabil și ascunde că este bolnav. Încasează virusul. Vine în blocul în care s-a făcut testarea și își mai contaminează niște vecini, pentru că toți sunt liniștiți că sunt sănătoși. Când îi vine din nou rândul la testare acestui cetățean? Putem fi testați zi de zi toți cetățenii? (…) Eu nu sunt de specialitate. Îmi fac griji, nu cumva să facem mai mult rău decât bine prin aceste teste care nu au acuratețe”, își explică primarul alegerea.

Robu consideră totuși că o schimbare s-ar putea face. „Eu cred că ce trebuie făcut este să se purceadă la testare mai ușor decât s-a făcut până acum. Altfel spus, acea definiție de caz, cum i se spune, să fie lărgită și să ajungă să fie testați oameni care nu au simptomatologia foarte clară, respectiv nu au fost în contacte cu persoane infectate și așa mai departe”, a conchis acesta.

Până acum, la o lună și o zi de la primul caz de coronavirus confirmat în România, au fost prelucrate 17.453 de teste. Au fost confirmate 1.292 cazuri și s-au înregistrate 24 decese. Alți 115 pacienți au fost declarați vindecați, cei mai mulți la Timișoara.

2 thoughts on “Testare în masă la Timișoara? Robu: Nu simt că așa se pot rezolva probleme, nu cumva să facem mai mult rău

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: