Terminal de plecări de peste 37 de milioane de euro, la Aeroportul Timișoara

terminal

Terminalul de sosiri externe a fost dat în folosință la finele lunii iulie

La finele anului 2023, Aeroportul Internațional Timișoara va avea o zonă de plecări / sosiri externe modernă. Atunci ar trebuie să fie gata noul terminal de plecări, care să se alăture celui de sosiri, funcțional deja. Noile construcții ar putea să asigure un trafic de până la 3 milioane de pasageri / an.

Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia” și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii au semnat contractul de finanțare pentru proiectul de investiții „Terminal Plecări Curse Externe”. Valoarea totală a acestuia este de 184,454 milioane de lei, din care 93,60 milioane, fonduri nerambursabile. Bugetul de stat oferă 16,5 milioane de lei, iar aeroportul timișorean pune restul, adică peste 74 de milioane de lei.

Urmează să fie lansată licitația pentru proiectare și construire, iar estimările spun că șantierul va începe anul viitor. Dotările vor fi achiziționate pe un contract separat. Proiectul în totalitate trebuie încheiat până la 31 decembrie 2023.

12.000 metri pătrați și 18 ghișee de check-in

Terminalul va avea o suprafață desfășurată de 12.000 mp, un sistem complet de control de securitate pentru pasageri și bagaje, șapte lifturi de persoane și bagaje, 18 ghișee check-in, șase posturi poliție de frontieră și șase porți automate de scanare documente. El va fi construit lângă noul terminal de sosiri externe, dat în folosință la finele lunii iulie.

Construcția terminalului de plecări externe este finanțată prin fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritară 2 Dezvoltarea unui sistem multimodal, de calitate, durabil și eficient. Cele două terminaluri vor putea asigura un flux de până la 3 milioane de călători / an. AIT a avut cel mai mare număr de pasageri în 2019, cu 1,6 milioane. A urmat dezastrul cauzat de pandemie, în 2020. În 2021, cele mai optimiste estimări vorbesc despre un trafic la jumătatea celui de acum doi ani. Pe AIT sunt operate 19 destinații pentru curse regulate și șase pentru curse de vacanță.

About Post Author