Terenuri pentru tineri, un nou episod. Între timp, PMT pierde procese și e pasibilă de daune

Durează de peste patru ani, nu e clar când se termină, dar Primăria Timișoara ar putea plăti bani frumoși drept despăgubiri pentru bâlbe. Epopeea terenurilor pentru tineri, pe baza Legii 15, este în continuare încâlcită.

zona ovidiu balea

La finele anului 2016, PMT anunța, prin vocea fostului edil-șef Nicolae Robu, că va da 128 parcele pentru construirea unor case tinerilor care se încadrează în prevederile Legii 15. S-a dat drumul la concursul de dosare, iar în ultimele zile din martie 2017 a fost făcută publică lista norocoșilor.

Niciunul dintre ei nu a primit însă terenul, pentru că lucrurile s-au dovedit a fi foarte complicată. Pentru că pe listă apăreau angajații din PMT, consilieri locali sau copii ai unor consilieri locali, s-a cerut un punct de vedere de la Agenția Națională de Integritate. Apoi în poveste și-a intrat în rol și Curtea de Conturi, care a constatat anumite neclarități și a cerut conformare. De atunci se tot discută pe acest subiect, dar fără vreo finalitate.

Sentințe cu penalități

Actualul primar declara, în decembrie, că lucrurile „trebuie clarificate”, iar cei are au dreptul la teren îl vor și primi. Nu s-a întâmplat încă, dar, între timp, unii dintre cei de pe lista inițială au dat în judecată PMT, iar prima instanță le-a dat dreptate. Este vorba despre daune morale de câte 5.000 de euro, cheltuieli de judecată și dobânzi la sumele blocate în conturi. Toate trebuie plătite din bani publici, dacă sentințele rămân definitive.

Municipalitatea a atacat sentințele și se așteaptă acum decizia instanței superioare. Între timp, se fac, din nou, pregătiri pentru reluarea procedurii de atribuire efectivă. E însă foarte complicat. „Mulți dintre cei care au depus și îndeplineau toate condițiile legale în momentul în care au depus cererile, între timp, au dobândit anumite proprietăți. Aici nu ar mai îndeplini condițiile legii, dar au câștigat prin sentințe. Nu vom putea uniformiza, pentru că o sentință nu primește izvor de drept, va trebui să reactualizăm listele. Din această săptămână vom solicita tuturor celor de pe liste să ne comunice dacă își mai mențin solicitarea, ținând cont de faptul că a trecut destul de mult timp de la depunerea lor și dacă îndeplinesc condițiile legale”, explică viceprimarul Cosmin Tabără.

Procedura va fi reluată în luna aprilie, potrivit aceleiași surse.

About Post Author