Taifas: festival de film și cultură balcanică. Prima ediție, la Timișoara

taifas

Taifas, festival de film și cultură balcanică, este o poveste despre oameni, locuri și conexiuni, despre istorii comune, despre dureri și plăceri. Prima ediție se va desfășura sub tema „Noi începuturi/New Beginnings” și va avea loc în perioada 5-12 noiembrie.

Veți putea urmări, la Cinema Victoria, 14 dintre cele mai recente producții balcanice ale anului, în premieră absolută în România. Filmele au fost premiate la festivaluri prestigioase precum Cannes Film Festival, Berlinale, Göteborg Film Festival, Tallinn Black Nights, Pula Film Festival, Sarajevo International Film Festival și Thessaloniki International Film Festival. Selecția a fost realizată din peste 80 de filme de criticul Cătălin Olaru, directorul artistic al festivalului Taifas.

Pe perioada festivalului, vor fi prezenți la Timișoara peste 50 de regizori, producători și actori din Bulgaria, Grecia, Croația, Turcia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Slovenia și România. Filmul din deschidere, „Embryo Larva Butterfly”, regizat de Kyros Papavassiliou, face parte din selecția Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary și va fi proiectat pe 6 noiembrie la Cinema Victoria.

Concerte și literatură

Taifas nu este însă doar despre filme. Acest proiect interdisciplinar amplu îmbină filmul, gastronomia, literatura și muzica.

Duminică, 5 noiembrie, festivalul va fi deschis oficială cu un concert în premieră. De la ora 18,30, pe scena de la Filarmonica Banatul vor urca Simion Bogdan-Mihai și Taraful Lăutarii de Mătase. Experiența muzicală va fi completată de tinerii din Taraful Crescut pe Muzică: Florinel Caraivan (18 ani, acordeon), Ștefan Milutinovici (22 ani, instrumente de suflat) și Ionuț Pîntiuc (18 ani, trompetă). Biletele pentru concert sunt disponibile online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea.

Programul cuprinde și o rezidență literară, organizată împreună cu librăria independentă „La Două Bufnițe”. Patru autori contemporani, Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Vasile Ernu și Adrian Schiop, vor avea ocazia să scrie în intimitatea orașului, timp de o lună, despre viziunea lor asupra culturii balcanice.

Concomitent cu festivalul, se va desfășura un program de rezidență internațională de film, organizat în parteneriat cu Departamentul de Radio, TV și Cinema al Universității Sakarya, Turcia. Rezidența constă într-o parte teoretică, cu prelegeri susținute de Serhat Yetimova și Mustafa Aslan și discuții cu invitați din industria filmului, dar și o parte practică, îndrumată de Ivana Mladenovic, regizoare de film din Serbia. Rezidenții sunt regizori tineri și emergenți, din Croația, Turcia, Bulgaria, România, dar și Republica Moldova.

De la 6 la 99 de ani

În cadrul festivalului va avea loc și un simpozion de educație prin film. Vor fi prezentate exemple de bună-practică din Bulgaria și Croația, pentru a oferi o perspectivă globală asupra modului în care filmul poate fi integrat eficient în procesul de învățare. În a doua parte a simpozionului, profesorii vor beneficia de o formare gratuită din partea facilitatorului Isabelle Bourdon de la Cinémathèque Française Paris. Profesorii interesați de participarea la simpozion sunt rugați să ia legătura cu echipa Asociației Contrasens.

Taifas nu este doar despre experiențele culturale pentru adulți, este și despre a le transmite bucuria și magia filmului tinerilor între 6 și 19 ani, care vor avea oportunitatea de a descoperi universul cinematografic balcanic. Vor fi șase filme, create de regizori balcanici, tot la Cinema Victoria.

Vor fi organizate și două evenimente de craft food și șase întâlniri cu publicul în acțiuni de tip Q.A., artist-talk, public-talk, workshop.

Taifas se va încheia cu un Disco Party Balkanic, open for all, cu Ligia-Verkin Keșisian aka LIGIA K. Evenimentele vor avea loc la Cinema Victoria, Filarmonica Banatul, Reciproc, Librăria La Două Bufnițe, dar și în alte spații, anunțate pe parcursul festivalului.

Mai multe informații despre program și evenimente, pe pagina de Facebook Taifas Festival sau pe site-ul www.taifasfestival.ro.

About Post Author