Supraimpozitarea pe clădiri în paragină se întoarce. Numai să fie bine făcută, nu ca până acum, spune Fritz

foto: Arhivă
Proprietarii neglijenți de clădiri istorice vor fi supraimpozitați în continuare. Trebuie găsită doar o procedură mai clară, ca să nu mai câștige toate procesele cu PMT. Fondul pe care ar trebui să-l înființeze primăria, pentru reabilitarea a 50 de clădiri până în 2024, e încă în analiză.
Primăria Timișoara ar trebui să înființeze un fond de 10 milioane de euro, cu care, în patru ani, să fie reabilitate cel puțin 50 de clădiri istorice. „Orice venit obținem datorită patrimoniului nostru arhitectural trebuie să fie reinvestit exact în reabilitarea acestui patrimoniu (…) Dacă ne putem permite 18 milioane de euro pentru panseluțe, atunci ne putem permite 10 milioane de euro pentru niște clădiri care vor rămâne peste sute de ani”, spunea, în vara trecută, Dominic Fritz, la acea vreme candidat la Primăria Timișoara.
Planul acestuia prevedea acestui fond, în care ar urma să fie virați banii obținuți din chiriile pe apartamente sau spații comerciale în zona istorică și din amenzile și supraimpozitarea imobilelor istorice lăsate în paragină. Primăria Timișoara a practicat, teoretic, timp de trei ani, supraimpozitarea proprietarilor neglijenți. În 2021 însă, procedura a fost suspendată. Decizia a fost luată de primarul Dominic Fritz după ce a văzut „succesul” pe care l-a avut municipalitatea în procesele intentate de proprietarii taxați. Cauzele au fost pierdute pe bandă rulantă.
„Există un grup de lucru pentru supraimpozitare”
Întrebat ce se întâmplă cu fondul anunțat anul trecut, Fritz spune că se va reveni la taxarea proprietarilor dezinteresați. „Supraimpozitarea bineînțeles că se va întoarce în Timișoara. Tot ce am făcut noi este că am suspendat procedura actuală, pentru că am pierdut toate procesele cu această procedură. Era clar că pierdem mai mulți bani decât câștigăm. Există un grup de lucru care lucrează la o nouă procedură pentru supraimpozitare și o să pot prezenta în curând ceva”, a declarat primarul.
Fondul pentru reabilitarea clădirilor istorice nu pare totuși prea clar. Primarul Timișoarei spune însă că nici proprietarii nu se prea înghesuie să ia bani. El dă exemplul programului „Timbrul Monumentelor Istorice”, inițiat de Institutul Național al Patrimoniului. INP oferă un milion de lei pentru „intervenţii de întreţinere şi reparaţii curente la clădiri istorice”.
„Analizăm (înființarea fondului – n.r.), vorbim și cu mai multe bănci despre posibilitățile de finanțare. În acest context o să revenim cu o informare despre acest fond de 1 milion de lei la INP pentru Timișoara, unde se finanțează 10 proiecte. Am discutat cu directorul INP. Din păcate nu sunt destule aplicații. O să facem încă un efort să știe toată lumea de acest proiect. Am discutat variante să lucrăm cu INP pentru a crește acest fond.
Am discutat și cu ministrul Culturii pentru a crește fondurile pentru clădiri istorice în Timișoara. Încă lucrăm la detalii despre cum ar putea să arate un pachet de diferite linii de finanțare, și din local, și din internațional, poate și din fonduri private. Trebuie să facem progrese mai rapide în ceea ce privește patrimoniul arhitectural”, mai spune Dominic Fritz.
Cererile de finanțare prin programul inițiat de INP pot fi depuse până la 1 martie.