Supraimpozitarea clădirilor în paragină: noua procedură. Cum scapi
E gata procedura prin care se va trece la supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină. Ea mai trebuie să treacă și de plenul CL, pentru a putea fi aplicată. Proprietarii somați până la 31 iulie ar putea plăti anul viitor impozite majorate cu până la 500%. Ca să scape, au de urmat niște pași concreți.

foto: Arhivă
Primăria Timișoara se pregătește să reia supraimpozitarea clădirilor de care proprietarii lor nu au grijă. Dominic Fritz a anunțat deja acest lucru, săptămâna trecută.
„Majorarea impozitului va fi între 300 și 500%, în funcție de punctajul în urma evaluării. Ne-am impus o dată fixă, până în 31 iulie în fiecare an, să constatăm starea de degradare a imobilelor. Vom emite somații până cel târziu în 31 iulie. Somația este pe an calendaristic, asta înseamnă că până în 15 decembrie proprietarul trebuie să remedieze problema. Dacă asta nu se întâmplă, între 15 și 31 decembrie o să emitem hotărâri ale consiliului local prin care decidem supraimpozitarea pentru fiecare clădire în parte”, declara acesta.
Multe procese pierdute
Supraimpozitarea cu 300 până la 500% a fost introdusă de fosta administrație în 2016, cu aplicare din 2017. Au fost sute de proprietari aflați în această situație, dar cei mai mulți au dat primăria în judecată și, în majoritatea cazurilor, au avut câștig de cauză. „În trecut, o problemă mare a fost că proprietarii au fost somați inclusiv în octombrie și noiembrie. Tribunalul a considerat că acest termen este prea scurt”, e una dintre explicațiile actualului primar.
În aceste condiții, Dominic Fritz a decis, la finele lui 2020, să renunțe la procedură, cel puțin pentru anul în curs. Acum a fost publicată noua modalitate prin care se va ajunge la supraimpozitare. Noul proiect de HCL conține o parte din vechea procedură, inclusiv punctajele pentru încadrarea la amendă.
Poliția Locală este cea care va identifica și va evalua „clădirile aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, fațadele nereparate/ necurățate/ netencuite/ nezugrăvite, învelitorile degradate, geamurile sparte sau alte situații de asemenea natură”. Urmează ca dovezile – fotografii și un referat – să ajungă apoi la structura de specialitate din PMT. Aceasta va fi desemnată prin decizie de primar.
Somații, doar până la 30 iunie
Proprietarii prinși în ofsaid vor primi câte o somație, însoțită de o notă de constatare și o fișă de evaluare. Aceasta poate fi și afișată la adresă, de către polițiștii locali. Termenul de livrare al acestor documente: cel mult 20 de zile de la data întocmirii lor, dar nu mai târziu de 30 iunie a anului de referință.
„Prin somație se va aduce la cunoștința proprietarului obligația acestuia de a efectua lucrările de îngrijire/ întreținere/ remediere care se impun. În caz contrar, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, impozitul aferent clădirii neîngrijite va fi majorat la nivelul cotei de majorare stabilită prin HCL (…) Proprietarii clădirilor încadrate ca fiind neîngrijite cărora le-a fost comunicată somația au obligația ca până la fata de 30 noiembrie a anului de referință să ia măsurile care se impun pentru efectuarea lucrărilor de întreținere/ îngrijire/ remediere necesare”, scrie în procedură.
Dacă nu se fac lucrările, impozitul se recalculează
Proprietarii care se apucă de lucrări trebuie să anunțe asta, în scris, la primărie. Supraimpozitarea se suspendă de la 1 ianuarie, anul următor celui în care proprietarul clădirii neîngrijite a anunțat PMT că se apucă de treabă. Mare atenție însă! În cazul în care lucrările cuprinse în autorizația de construire „nu au fost atestate ca fiind finalizate printr-un proces verbal de recepție”, impozitul majorat se va recalcula pe întreaga perioadă de suspendare a HCL.
Proprietarii au obligația de a notifica PMT cu privire la orice măsuri de remediere luate. Altfel, hotărârile de consiliul local prin care s-a stabilit supraimpozitarea vor fi aplicate și în anii următori.
Procedura detaliată, așa cum a fost ea gândită de specialiștii din PMT, poate fi consultată aici.