Străzi pentru comunitate, pe bd. Cetății. Duminică nu vor circula tramvaiele și nici mașinile

străzi pentru comunitate

sursa foto: Casa de Cultură

Muzică populară, ateliere pentru copii, jocuri de table și șah în plină stradă. Se întâmplă duminică, 14 aprilie, pe bd. Cetății. Pe durata evenimentului nu vor circula tramvaiele, iar șoferii vor trebui să ocolească segmentul care va fi transformat, temporar, în zonă pietonală.

„Străzi pentru comunitate”, ca eveniment, a apărut în 2021, când Casa de Cultură a decis, în mijlocul verii, să închidă, pentru câteva ore, mai multe străzi din Cetate, pntru a le reda pietonilor. Asta, în condițiile în care Timișoara are, totuși, o zonă pietonală foart mare, chiar în centru. În plus, era atât de cald, încât numărul participanților dispuși să sta în soare, pe asfalt, n-a fost foarte ridicat. Totul a costat atunci 39.000 de euro, față de 50.000, cât era totuși planificat.

În 2022, evenimentul s-a ținut în Freidorf, iar în 2023, în Plopi. Anul acesta se întâmplă pe Bd. Cetății, duminică, 14 aprilie. „«Străzi pentru comunitate» dăruiește cetățenilor din cartiere, pentru o zi, o stradă circulată în mod obișnuit de mașini, și o transformă în loc de desfășurare a unor activități destinate tuturor vârstelor, care pun în valoare specificul cartierului”, transmite acum Casa de Cultură.

Circulația tramvaielor și a autovehiculelor pe Bd. Cetății, între Calea Torontalului și str. Amforei/Martir Cernăianu va fi oprită între orele 7 și 17. Dacă pentru șoferi asta înseamnă găsirea unor trasee alternative, tramvaiele 4 și 7 vor lua o pauză. Participarea la activități este gratuită. La fiecare atelier pot fi câștigate premii simbolice: penare (truse) din meshuri reciclate, cărți, biscuiți gigantici și pâine sau chiar flori cu rădăcină, pentru grădinile din fața blocului (care vor fi plantate ulterior, cu sprijinul Horticultura).

Programul se desfășoară între orele 11 și 16 și este următorul:

SCENĂ

ora 11 – Sticluța, spectacol pentru copii cu Asociația „Teatru pentru Tine”
Povestea unei sticle de plastic aruncate în apă de un copil nepăsător
ora 12:30 – Spectacol realizat de elevii școlilor gimnaziale 19 și 24
ora 14 – Dans cu Magnum Team
ora 15 – Spectacol folcloric cu Ansamblul „Timișul” Tineret
Soliști: Sara Vasilescu, David Crișan, Maria Șaptebani, Ana-Maria Moldova, Alexandra Acs, Cristian Negrea și Bianca Opăriuc
Dirijor: Nicolae Baniciu. Coregrafi: Maria Topciov, Ciprian David și Doina Susan

ATELIERE

orele 12:30 – 16

Împletit de nuiele cu meșterul popular Dinu Perva / Ateliere creative cu CODRU / Grădinărit cu Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științele Vieții „Mihai I”/ Croșetat cu Cristina Codreanu / Percuție cu Sorina Savii / Pictură cu Claudia Marta / Lectură cu Florina Jinga / Mânuit de păpuși cu maestrul păpușar Maria Gornic / Desene pe asfalt și obiecte din materiale reciclabile, cu Gabriela Muscan

Crosul Cetății, ora 11
Battle de street dance, ora 13

COMPETIȚII AMICALE PENTRU SENIORI

orele 12:30 – 16

Șah, table, rebus, integrame, sudoku. Seniorii sunt invitați să vină cu jocul de table/șah de acasă. Rebus, integrame și sudoku sunt furnizate de organizatori.

MIȘCARE ÎN AER LIBER

Bd. Cetății/Str. Iancu Flondor
ora 11 – clasă de aerobic cu Beauty Center
ora 12 – ora de mișcare cu Smartfit

Bd. Cetății
orele 11 – 16, ping-pong, baschet, volei tras cu arcul etc., cu Asociația Campioni pentru Viitor

About Post Author