Străzi pentru comunitate. Ce se întâmplă de 50.000 de euro la festivalul pentru bicicliști și pietoni / PROGRAM

Proiectul „Străzi pentru comunitate” are loc, în premieră, la finele acestei săptămâni. Vor fi jocuri, concursuri, concerte, ateliere și exerciții sportive, în trei zone din centrul Timișoarei. Traficul auto va fi închis, iar șoferii vor fi avertizați prin bannere speciale. Costă în jur de 50.000 de euro și nu știm exact cum se împart banii.

„În fiecare vară, Parisul are «Paris plages», o operațiune estivală a primăriei, din anul 2002, care închide circulația pe 3,5 km, pe cheiurile Senei, în plin centrul orașului, și îi transformă în loc pentru activități ludice și sportive. Cel mai mare producător mondial de ciment sponsorizează cu nisip. Se aduc palmieri și iarbă, care rămân acolo de la jumătatea lui iulie, până la începutul lui septembrie. Nu vrem să dăm copy-paste la ce se întâmplă în Europa, dar ne inspirăm și adaptăm. Așa că, weekendul viitor, Timișoara se lasă descoperită la pas sau pe două roți, pe tronsoane circulate, în mod obișnuit, de mașini, aducând împreună iubitorii de sport, într-un oraș mai verde”, a anunțat, luni, Casa de Cultură.

Potrivit aceleiași surse, „pentru două zile, se mută în stradă săli de fitness, provideri de materiale sportive și de mijloace de transport alternative, asociații și cluburi sportive, trupe locale și chiar sălile de cinema”.

Cum se va circula

Sâmbătă, 24 iulie, și duminică, 25 iulie, traficul rutier va fi restricționat în zona evenimentului, în cooperare cu Poliția Rutieră, după cum urmează:

Zona 1 – rezervarea benzii 1 a străzii Gh. Lazăr (pe sensul de mers dinspre str. Gh. Dima spre Calea Circumvalațiunii)
Zona 2 – strada Gh. Dima (ambele sensuri, între Piața Mărăști și giratoriul Piața 700);
Zona 3 – străzile 20 Decembrie 1989 (ambele sensuri, de la intersecția cu bd. C. D. Loga) și bd. I. C. Brătianu (ambele sensuri, până la intersecția cu str. Michelangelo)

Mijloacele de transport în comun vor circula pe relația: str. Gh. Lazăr – la dreapta pe str. Gh. Dima – la dreapta în giratoriu Piața 700 – la dreapta pe str. Paris sau N. Berwanger – la stânga pe banda 2 a str. Gh. Lazăr (sensul înspre Calea Circumvalațiunii) pentru a întoarce.

Traficul auto se desfășoară normal pe banda 2 a străzii Gh. Lazăr (pe sensul de mers dinspre str. Gh. Dima spre Calea Circumvalațiunii). Vor fi instalate garduri pt. a separa cele două benzi, pe toată lungimea acestui sector. Au acces controlat autovehiculele dinspre str. Pictor Ion Zaicu, str. Nikolaus Berwanger și str. Franz Liszt. Mașinile care circulă pe strada Gh. Lazăr, pe sensul de mers dinspre Calea Circumvalațiunii spre str. Gh. Dima, sunt direcționate pe străzile Nikolaus Berwanger și Paris. Mijloacele de transport în comun vor putea întoarce în sensul giratoriu de la str. Gh. Dima, via str. Paris.

Va fi asigurat accesul la Spitalul Municipal, prin Piața Mărăști, și la Spitalul Militar, prin intersecția Gh. Lazăr cu Gh. Dima respectiv pe linia de tramvai. De asemenea se va putea ieși în permanență, pentru situații de urgență, din Zona 3, prin intersecția bd. Eminescu cu str. 20 Decembrie 1989.

PROGRAM

Sâmbătă, 24 iulie

Zona 1 – Kaufland Circumvalațiunii – Farmacia Vlad

ora 10 – Parcare Kaufland – – Cursa bicicletelor

Zona 2 – Clinicile Noi – Piața 700

orele 10 – 22 – Expoziție cu testare și vânzare de materiale sportive și mijloace alternative de deplasare. Ateliere sportive cu Ștefan Cojocnean și Decathlon

Duminică, 25 iulie

Zona 2 – Clinicile Noi – Piața 700

orele 9 – 11 – Demonstrații sportive cu SCM Timișoara – Rugby, Baschet și Handbal
ora 10 – Ninja Kids, cu Nextfit
orele 10 -14 – Ateliere sportive cu Junior Adventure
orele 10 – 22 – Expoziție cu vânzare de materiale sportive și mijloace alternative de deplasare. Ateliere sportive cu Ștefan Cojocnean și Decathlon
orele 19 -21 – Demonstrații sportive cu SCM Timișoara – Rugby, Baschet și Handbal

Zona 3 – Primărie – Modex – Michelangelo

orele 9 -13 – Junior Adventure
orele 17 -21 – Asociația Sportivă Campioni pentru Viitor

Scenă

ora 9 – Piti Show, cu Radio Timișoara
ora 10,15 – Oskar Ecologistul, Asociația Puppet Mania
ora 11,30 – Body workout, cu Nextfit
ora 18 – Urban friendships, fashion flashmob, by Simona Noroc & Claudiu Guțu
ora 18,30 – Zumba, by Claudiu Guțu
orele 19 -22,30 – Trupe timișorene on stage. Monokrom, Melting Dice, Amalia Gaiță și Blazzaj
ora 21,30 – Cursa Licuricilor, cu Alergotura

Fitt Corner

ora 10 0- Cycling,cu Nextfit
ora 11.30 – Zumba, cu Nextfit
ora 12.30 -Bătaie cu baloane cu apă
ora 18 – DJ Kuky

Ateliere în parcare – Hotel Central

ora 10 – Kokedame, cu Facultatea de Horticultură și Silvicultură Timișoara
orele 10 -20 – Expoziție proiecte menajare spații verzi urbane. Facultatea de Horticultură și Silvicultură Timișoara
orele 10 -17 – Coșuri de nuiele pentru biciclete, cu familia Perva. Flori de cânepă, cu Andrei Racu. ReciclArt, cu Junior Adventure și Gabi Muscan. Povești despre natură, cu Bufnițele
orele 10 -12 – Activități pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, cu Direcția de Asistență Socială

Film în giratoriu

orele 10 -13 – Filme pentru copii
orele 18 -21 – Documentare
orele 21 -23 – Filme pentru publicul larg

Nu se știe cum se împarte suma de 250.000 lei

Este un proiect pilot, mai spun organizatorii, care nu vor să… nu supere pe nimeni, ci „doar să ne amintim că avem cu toții loc într-un oraș prietenos, primitor, incluziv”. Evenimentul are prevăzut, pe Agenda culturală, suma de 250.000 de lei, mai mult decât Ruga Timișoarei sau 1 Decembrie, Ziua Națională.

Pe ce se duc exact acești bani nu am reușit să aflăm. Asta deși, în urmă cu două săptămâni, directorul Casei de Cultură spunea că poate oferi detaliat devizul evenimentului. Nu s-a întâmplat asta, semn că încă e cale lungă de la vorbă la faptă. Potrivit Cameliei Mingasson, „sunt foarte multe acțiuni care nu implică costuri financiare, dar sunt și aspecte bugetate care implică costuri, inclusiv paza, inclusiv firma care se ocupă de închiderea străzilor, adică sunt foarte multe cheltuieli, ecrane, sceno-tehnică, asociațiile care vin și susțin spectacole fiind plătite, nu vin pe gratis. Nu toată lumea vine pe gratis, din păcate”.

About Post Author