Stejarul Principesei Margareta, adus din Olanda și plantat în Piața Libertății / FOTO

stejar

Sunt, din nou, doi stejari în Piața Libertății, în fața fostei garnizoane. Unul are 100 de ani și încă se luptă să supraviețuiască. Celălalt e încă fraged și va rămâne în istorie ca fiind plantat de Principesa Margareta, Custodele Coroanei.

Luna mai e luna… stejarilor regali la Timișoara. În 1923, în fața garnizoanei din Piața Libertății, au fost plantați, sub patronajul Reginei Ana și al Regelui Ferdinand, doi arbori. În 2022, unul dintre ei, care s-a uscat și n-a mai putut fi salvat. A fost tăiat și donat Facultății de Arte, pentru a deveni lucrare de artă. În locul lui a fost plantat un stejar nou, la rădăcina căruia a pus pământ și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Principesa Margareta și Principele Radu au vizitat joi Timișoara, iar prima oprite a fost Catedrala Mitropolitană, lăcaș de cult ctitorit de Regele Mihai. Majestatea Sa a fost întâmpinată cu flori de primarul Dominic Fritz, dar și de o admiratoare. Apoi, Principesa Margareta a dezvelit plăcuța cu denumirea Bulevardul Regele Mihai I. Bucata de șosea care pleacă din zona Rectoratului UPT poartă acest nume încă din 2019, dar nu l-a avut și marcat oficial. A durat șase ani până când demersurile fostului consilier local Flavius Boncea, care reprezenta PNȚCD, să poată fi puse în practică. Acesta a făcut prima propunere de schimbare a denumirii străzii încă din 2013.

„Relația dintre Timișoara și Familia Regală a României este foarte importantă”

Punctul culminant al vizitei a fost plantarea stejarului din fața fostei garnizoane. Momentul, marcat de intonarea imnului României și a celui regal de către o fanfară, a fost filmat de zeci de curioși. Mulți dintre ei, susținători ai monarhiei.

„Prosperitatea și bunăstarea noastră ca oraș și ca țară sunt posibile doar dacă suntem integrați în aceeași casă comună, europeană. Familia Regală a României a fost întotdeauna o familie europeană, care a susținut valorile europene: respectul, toleranța, moralitatea, bunătatea. În vremuri tulburi ca cele pe care le trăim noi acum, cu un război la granițe, cu multă ură și multă incertitudine economică, avem nevoie de repere și valori istorice care să ne arate drumul corect spre viitor. De aceea, relația dintre Timișoara și Familia Regală a României este atât de importantă.

Cuvintele de încurajare rostite de Regele Mihai în 16 decembrie 1989, la Europa Liberă, miilor de oameni ieșiți pe străzile Timișoarei pentru libertate sau vizita Principesei Margareta în ianuarie 1990 la Timișoara, pentru a se implica în reconstrucția țării sunt astfel de repere care ne ajută să nu ne abatem de la calea corectă. Stejarul plantat în Piața Libertății este simbolul acestei durabilități și fermități cu care și Timișoara, și Casa Regală a României apară valorile europene”, a spus primarul Dominic Fritz.

Stejarul care străjuiește de acum fosta garnizoană are în jur de 10 metri înălțime și a fost cumpărat de cei de la Horticultura din Olanda. A fost pus în locul vechiului arbore cu o macara. El a costat puțin peste 1.000 de euro, fără TVA, iar aducerea lui la Timișoara a costat încă 2.000 de euro. În următoarea perioadă, el va avea nevoie de îngrijire specială, cu udat constant și fertilizat.