Statuia lui Adi Bărar, a patra oară la Comisia de Monumente. Dosarul, greșit de trei ori în primărie

adi bărar

Cât de greu poate fi să pui o statuie într-un loc public? Depinde. La Timișoara poate dura și doi ani, dacă trebuie aviz de la comisia națională de monumente. Dacă adaugi și dezinteresul vreunui funcționar, nu-ți rămâne decât să aștepți. E cazul monumentului dedicat lui Adi Bărar.

Chitaristul Adi Bărar, liderul trupei Cargo, a murit în martie 2021, după ce a fost infectat cu coronavirus. În august 2021, consilierii locali au aprobat în plen amplasarea, în zona Flora, a unui monument la scară 1:1, o statuie din bronz care îl va reprezenta pe Adi Bărar. „Sper ca toate aprobările să fie date cât mai repede, astfel încât monumentul să fie inaugurat în acest an. Lucrările durează cam trei luni şi mă gândesc că în toamnă, cel târziu în luna noiembrie, să putem face inaugurarea”, spunea, la acea vreme, inițiatorul propunerii, Corneliu N. Vaida.

A fost emis un certificat de urbanism, dar el nu a fost urmat niciodată de o autorizație de construire. Documentația pentru aceasta nu era completă și mereu au lipsit diverse avize.

Între incompetență și rea-voință

Nici acum nu există toate avizele. „În Timișoara, la mai bine de doi ani de cand s-a demarat inițiativa (și s-a aprobat inclusiv finanțarea parțială) de a pune în Parcul Alpinet un monument reprezentând-l pe muzicianul rock timișorean Adrian Bărar, acest lucru trenează din motive care țin atât de incompetența unui anumit funcționar din primărie, care a gresit de trei ori dosarul înaintat Comisiei de Monumente de pe lângă Ministerul Culturii, cât și din rea-voința cât și de interese – zice-se – nu tocmai ortodoxe ale unor potentați ai urbei”, notează acum Vaida.

Dosarul e la avizat pentru a patra oară la Comisia de Monumente de la Ministerul Culturii. În antiteză, Corneliu N. Vaida prezintă un caz din Bulgaria, de la Kavarna, unde, în șase luni, a fost dezvelit statuia muzicianului american de rock Ronnie James Dio.

„Decizia de a ridica acest monument a fost luată de administrația municipală, cei mai activi susținători fiind primarul Tsonko Tsonkov, precum și jurnaliști, muzicieni și cântăreți bulgari. Monumentul se află în parcul central al orașului și marchează crearea așa-numitei Walk Of Rock. În ultimii ani ai vieții, Dio a fost în Bulgaria de cinci ori pentru a susține concerte și a luat parte activ la campania de eliberare a asistentelor bulgare ținute în închisoare în Libia timp de opt ani”, explică timișoreanul.

About Post Author