Stanley Clarke și Hiromi, capete de afiș la JazzX. CJ Timiș a preluat oficial festivalul

jazzx

JazzTM s-a reinventat. Devine, din acest an, JazzX s-a mutat, așa cum am anunțat deja, de la Primăria Timișoara la CJ Timiș. Ediția cu numărul 10 va avea loc în perioada 1-3 iulie, încă nu se știe dacă în Piața Libertății sau în Piața Victoriei.

CJ Timiș și-a asumat, în acest an, finanțarea JazzX, fostul JazzTM. O face prin Muzeul Național al Banatului, în al cărui buget a fost prevăzută suma de 800.000 lei. Ministerul Culturii a inclus, din acest an, festivalul de jazz fost al Primăriei Timișoara în Programul Prioritar și va aloca 100.000 lei. Centrul Cultural Plai mai pune 300.000 lei, bani din sponsorizări.

„Nu puteam să trecem peste respingerea de la finanțare a acestui proiect de către PMT. Un astfel de eveniment credem că este reprezentativ pentru Timișoara. Nu putem să punem în paranteză celelalte nouă ediții. Am ales să-l finanțăm în continuare, iar în anii următori dorim să-l creștem și mai mult, să fie un eveniment de referință în plan european, nu doar național”, a explicat președintele CJ, Alin Nica.

Trei ani, în parteneriat cu CJ

În plenul de săptămâna trecută al CL Timișoara, când a căzut agenda culturală, una dintre temele aduse în discuție de fostul viceprimar Dan Diaconu a fost exact renunțarea la JazzTM. Primarul Dominic Fritz a replicat că, de fapt, Centrul Cultural Plai a decis să nu depună proiect la Centrul de Proiecte, din motive pe care nu a vrut să le detalieze. Asta, în condițiile în care lucrurile erau deja stabilite.

Norbert Tako a oferit o explicație. „Pentru un astfel de eveniment este nevoie de predictibilitate și de siguranță. Aplicarea la Centrul de Proiecte nu ne oferea asta, era un concurs care ar fi trebuit să fie lansat în noiembrie, am fi aplicat, dar el a fost lansat în martie. Exista posibilitatea să nu primim finanțare”, spune acesta.

Parteneriatul dintre Centrul Cultural Plai și CJ Timiș a fost semnat, de fapt, la finele lunii martie și este valabil trei ani. De ce JazzX? „Am decis să facem această schimbare din considerente de evoluție. A fost o răscruce, un nou început de drum”, explică Tako.

Line-up cu multe Grammy

Încă nu se știe unde va avea loc evenimentul. Variantele sunt Piața Victoriei și Piața Libertății, dar depinde de stadiul în care vor fi șantierele.

Artiștiu anunțați pentru această ediție sunt Stanley Clarke N 4EVER, Hiromi – The Piano Quintet, Ashley Henry Trio, Theon Cross, Ilhan Ersahin’s Istanbul Session, Lucy Woodward, Radu Vâlcu Quintet, Muntet și TajNic Trio.