Sretan Božić! S-a aprins badnjak-ul, la sârbi vine Crăciunul

badnjak

În curtea Catedralei Ortodoxe Sârbeşti din Piaţa Unirii s-a aprins, din nou, tradiționalul badnjak. E Ajunul Crăciunului pentru credincioșii de rit vechi, care intră acum în perioada sărbătorilor de iarnă.

Stejarul, sau badnjak-ul, aprins în seara de Ajun, simbolizează lemnul adus de păstori și aprins de Iosif pentru a-l încălzi pe Pruncul Sfânt. Sârbii au asistat la aprinderea copacului în curtea Catedralei Ortodoxe, apoi au intrat în biserică, pentru slujbă.

„Lăsăm în urmă un an mai mult decât dificil, dar și în acest an, în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, în 6 ianuarie, după calendarul gregorian, 24 decembrie după cel iulian, prăznuim sărbătoarea Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru, fiecare după specificul etniei sale. Aprindem și în acest an, chiar dacă dificil, badnjak-ului, acea bucată de stejar pe care o aducem în mod special”, spune preotul Ioța Nestorovici.

N-a mai fost atât de multă lume ca în alți ani, date fiind restricțiile. Oamenii au stat la distanță unul de altul și au purtat mască. După ce vor pleca de la slujbă, ei vor primi legături din crenguţe de stejar cu paie, pe care le duc acasă, care să-i țină în putere până la Crăciunul viitor.

În dimineața Crăciunului, joi, 7 ianuarie, va fi oficiată Liturghia, iar apoi credincioșii vor merge acasă, pentru prânz. De pe mesele lor nu va lipsi cesniţa, în care se pun un bănuţ, un bob de porumb și unul de grâu, dar şi o bucăţică din pragul casei. Pentru ortodocșii de rit vechi, acesta este începutul sezonului sărbătorilor de iarnă.