Spitalul din Lugoj, finanțat cu peste 100 milioane de euro din PNRR, scos la licitație. Institutul Oncologic, încă nu

sursa foto: Facebook / Spitalul Municipal Lugoj
Primăria Lugoj a scos la licitație proiectarea și execuția viitorului spital municipal. Banii vin din PNRR, sunt peste 100 de milioane de euro și totul ar trebui să fie gata în doi ani de la începerea efectivă a șantierului.
„Obiectivul general al proiectului, enunțat și în studiul de prefezabilitate/fezabilitate, îl constituie: construirea unei noi clădiri pentru Spitalul Municipal «Dr. Teodor Andrei» Lugoj, la standardele actuale de calitate și în acord cu cele mai bune practici internaționale, care să adăpostească atât specialitățile ce funcționează astăzi în cele 16 pavilioane de la adresa strada Gheorghe Doja, nr. 36 (relocarea lor), cât și alte spații necesare pentru buna desfășurare a activității clinice, în vederea oferirii de servicii de îngrijiri medicale de calitate, integrate”, se precizează în anunțul de licitație.
Va fi nevoie și de demolarea pavilioanelor C2-C8 și C10-C16. Pavilionul C1, clădire cu valoare istorică, va fi păstrat, reabilitat și reorganizat.
Noul spital lugojean va avea sector de spitalizare continuă, spitalizare de zi, chirurgie de zi, zonă de îngrijire ambulatorie și zonă servicii de diagnosticare și tratament. Spitalul va avea, de asemenea, un compartiment pentru primiri urgențe, bloc operator cu cinci săli, serviciu de Anestezie și Terapie Intensivă și funcțiuni conexe.
Construcția trebuie să fie gata în doi ani
„Se va acorda o atenție deosebită mamei și copilului, prin crearea unui centru dedicat ce va cuprinde sectorul de spitalizare, blocul de nașteri la standarde actuale, secție de pediatrie, compartiment neonatologie, cu ATI neonatologie, secția obstetrică-ginecologie”, scrie în documentația de licitație.
Durata contractului este de 96 luni. De fapt, sunt șase luni pentru proiectare, 24 de luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor, 60 luni – garanție și șase luni în vederea realizării plății finale și a întocmirii recepțiilor.
Suma maximă oferită este de peste 515 milioane de lei, cu TVA, iar ofertele pot fi depuse până în 30 august. Finanțarea prin PNRR a fost anunțată de Ministerul Sănătății în luna ianuarie. A primit bani din aceeași sursă și viitorul institut oncologic din Calea Torontalului, căruia i-a fost alocată o sumă de aproape 1,2 miliarde lei, însă lucrarea nu a fost încă scoasă la licitație.