Spectacol special de Ziua Unirii Principatelor, cu acces gratuit, la Teatrul Național Timișoara / FOTO

Teatrul Național Timișoara

Se repetă intens la Teatrul Național Timișoara, pentru spectacolul special de Ziua Unirii Principatelor. În fața publicului vor apărea actori ai TNTm și studenți la secția de canto a Facultății de Muzică și Teatru a UVT.

Se împlinesc 165 de ani de când, într-un exercițiu de solidaritate și de maturitate politică, elitele din Moldova și Țara Românească, respectând voința poporului, exprimată anterior în divanurile ad-hoc, l-au ales domn al țării pe colonelul pașoptist Alexandru Ioan Cuza – în 5 ianuarie 1859 la Iași și în 24 ianuarie – la București, înfăptuind primul pas al unirii. Momentul 1859 a dat speranță și viziune și românilor de dincolo de Carpați, speranță împlinită aproape șase decenii mai târziu, la Alba-Iulia.

Teatrul Național din Timișoara aniversează acest moment luni, 22 ianuarie, de la ora 18, la Sala 2 – foaier. Spectacolul „Ieri, un pas pentru mâine. 165 de ani de la Unirea Principatelor Române” îi are ca protagoniști pe Claudia Ieremia și Ion Rizea. Lor li se alătură studenții Eva Ruscu (soprană), Nicoleta Hrin (soprană) și Radu Văran (bariton), studenți ai secției de canto a Facultății de Muzică și Teatru, acompaniați la pian de Silviana-Ana Cîrdu.

Coordonatorii acestui proiect sunt Ada Hausvater, conf. univ. dr. Ștefan Ignat și lector univ. dr. Silviana-Ana Cîrdu.

„Într-un gest de recuperare necesară, mica, afectuoasa lecție de istorie a spectacolului reflectă drumurile deschise de Cuza în scurta lui domnie pentru crearea unui stat modern, civilizat, european (…) Cuvintele istorice care au împins noua țară, România, către viitorul său sunt punctate de universul sonor al lui Eduard Caudella, de cel al marelui George Enescu, de cel al compozitorului și folcloristului bănățean Tiberiu Brediceanu, al interpretului, compozitorului și dirijorului Gheorghe Dima, unul dintre fondatorii școlii muzicale de expresie românească, sau cel al pianistului, compozitorului și analistului muzical Alfred Alessandrescu”, a transmis TNTm.

Accesul la spectacol este gratuit, pe baza înscrierii la această adresă de e-mail.

About Post Author